Gužva na sirijskom nebu, bliski susret aviona SAD i Rusije

Na sirijskom nebu došlo je do “bliskog susreta“ ruskog i američkog aviona, piše RT ističući da se takve stvari dešavaju gotovo jednom nedeljno.

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

16:56

Gužva na sirijskom nebu, bliski susret aviona SAD i Rusije
Foto: GettyImages

"Najbliže je bilo 17. oktobra usred noći, verovatno negde oko ponoći“, rekao je za AFP vojni zvaničnik SAD Džef Harigijan.

Prema njegovim rečima, vojni avion SAD bio je “u istoj oblasti“ kao i ruski i zamalo je došlo do incidenta. Kako kaže, ruski pilot verovatno nije video avion SAD u mraku.

Avioni su bili na manje od jedne milje jedan od drugog. To je oko 1.500 metara. Oba aviona su letela bez svetla.

„Rekao bih da se to dogodilo jer nisu bili svesni situacije i okolnosti“, navodi on.

Drugi visoki vojni zvaničnik rekao je da je američki pilot mogao da oseti turbulencije zbog drugog aviona.

Američki pilot nije mogao da stupi u kontakt s ruskim pilotom preko radio-kanala. Sledećeg dana oficiri SAD zvali su ruske kolege da pitaju za incident.

Uspostavljena je “crvena linija“ preko koje dve vojske mogu da razmenjuju informacije o misijama kako bi se izbeglo da budu u istom vazdušnom prostoru u isto vreme.

Ta komunikacija nastavljena je uprkos tome što su SAD prekinule sve diplomatske pregovore s Rusijom i Sirijom početkom oktobra.

„Ta linija je sprečila povećanje bliskih proletanja u poslednjih šest nedelja“, navodi Harigijan. Kako kaže, takvi slučajevi dogode se jednom u svakih deset dana i većina u severoistočnoj Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: