Mej o Bregzitu sa kolegama iz Velsa, Škotske i S.Irske

Britanska premijerka Tereza Mej sastaće se sutra sa svojim kolegama iz Škotske, Velsa i Severne Irske da sa njima razgovara o Bregzitu.

Izvor: B92

Nedelja, 23.10.2016.

14:41

Mej o Bregzitu sa kolegama iz Velsa, Škotske i S.Irske
Foto: Gettyimages

Tereza Mej će tako sutra biti domaćin prvog zajedničkog ministarskog komiteta od decembra 2014. godine.

Državni predstavnici treba da razgovaraju o tome "kako uprave mogu da rade zajedno da bi iskoristile šanse koje bi izlazak iz Evropske unije mogao da pruži", navodi se u saopštenju Dauning strita.

Dok se većina Engleza i Velšana izjasnila za izlazak iz Evropske unije na referendumu u junu, većina u Škotskoj i Severnoj Irskoj glasala je za ostanak Velike Britanije u Uniji.

Tereza Mej želi da izgradi novu industrijsku strategiju za celu Veliku Britaniju da bi se razvilo veće bogatstvo i otvorilo više radnih mesta, navodi Dauning strit i dodaje da bi taj ministarski komitet mogao da se sastaje jednom godišnje, ako se to bude želelo.

"Nas ujedinjuje mnogo više od geografije i mi vredimo više nego samo skup naših delova", rekla je Tereza Mej.

"Sada kada otvaramo novo poglavlje treba da iskoristimo šanse koje nam se otvaraju, i ostvarićemo mnogo više zajedno nego što bi uradili odvojeno", dodala je ona.

Tereza Mej namerava da pokrene član 50 za izlazak iz Unije između početka iduće godine i kraja marta, a kad ga pokrene ima dve godine da se završi proces odvajanja od EU.

Portparol škotske vlade je ipak upozorio da oni "žele da vide kako bi stav škotskog naroda mogao da bude uzet u obzir".

Škotlanđani su 2014. glasali na referendumu za ostanak u sastavu Velike Britanije, ali vođa škotske vlade Nikola Staredžon rekla je da više nego ikad ima veru u buduću nezavisnost Škotske posle Bregzita, kada je potvrdila da se vrše pripreme za novi referendum o izlasku Škotske iz Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: