"Evropskoj uniji treba zajednička imigraciona politika"

Evropskoj uniji potrebna je zajednička imigraciona politika, pri čemu je potrebno zaštititi Šengenski prostor, ali i spoljne granice EU od ilegalnih migracija.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2016.

23:27

Tanjug

Takođe, treba pomoći da se stabilizuju države u evropskom susedstvu, rekao je danas slovenački premijer Miro Cerar.

Govoreći o slovenačkom iskustvu, Cerar je kazao da je migrantska kriza pokazala izuzetnu važnost zajedničkog nastupa i imigracione politike, pri čemu je potrebno naći "zajednički evropski odgovor" na takve izazove.

"Ukoliko ne dođe do efikasne zaštite spoljnih granica i zaštite Ssengenskog prostora, izazvaće se spirala postavljanja kontrola na nacionalnim granicama i propašće sve što smo postigli do sada", rekao je Cerar u Brižu, u Belgiji, učesnicima konferencije mladih o budućnosti Evrope na Evropskom koledžu, prenosi Hina.

"Sve dok ne pronađemo efikasno i zajedničko, dugoročno rešenje pitanja imigracije, sve dotle nećemo moći da se koncentrišemo na važne mere za podsticanje rasta i razvitka, osiguranje radnih mesta i investicija", kazao je Cerar, dodavši da je potrebno pomoći državama na migrantskoj ruti, ali i u stabilizovanju zona u sukobu u evropskom susedstvu.

"Bez obzira na to kako će čvrsta biti spoljna granica Evrope, neće biti mira sve dok ne osiguramo stabilnost u državama odakle dolaze migrantski tokovi", istakao je Cerar.

Prema njegovim rečima, EU se sreće sa najvećim izazovima u svojoj istoriji koji je potkopavaju, navodi Hina.

"Došli smo do tačke kad moramo povratiti poverenje i vratiti se korenima iz kojih je EU izrasla", kazao je Cerar, dodajući da je potrebno vratiti se vladavini prava, slobodi, demokratiji i ljudskim pravima i slobodama, a zaustaviti porast "otrovnog populizma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: