Žestoka debata, Tramp i Klintonova bez rukovanja

Hilari Klinton i Donald Tramp okončali su seriju debata uoči predsedničkih izbora u SAD žestokom razmenom optužbi pre kojih nije bilo rukovanja kandidata.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 20.10.2016.

07:19

Žestoka debata, Tramp i Klintonova bez rukovanja
Foto: GettyImages

Osim toga, odbijanje republikanskog kandidata da odgovori na pitanje da li će prihvatiti rezultate izbora obeležilo je njihov poslednji okršaj.

Kako navodi BBC, kandidati se nisu rukovali ni pre ni posle "političkog sparinga", što je uticalo na dalji tok debate, koju su obeležili visoki tonovi i upadanje u reč.

Tramp je odgovarajući na pitanje moderatora Krisa Volosa da li će priznati rezultate izbora odgovorio: "Reći ću vam to kada dođe vreme". On je to izjavio četiri dana nakon izjave da veruje da će izbori biti namešteni, dodaje BBC.

Svoju rivalku nazvao je "gadnom" ženom.

Tokom debate kroy reči se provlačila i senka ruskog predsednika Vladimira Putina. Klintonova je rekla da Putin želi da Tramp bude izabran jer hoće marionetu za američkog predsednika.

"Ti si marioneta", uzvratio je Tramp ističući da je Putin i "nadmudrio" i "nadigrao" bivšu državnu sekretarku.

Tramp i Klintonova su suprotstavili stavove i o nizu unutrašnjepolitičkih pitanja kao što je abortus i pravo na nošenje oružja, a posebno je oštra debata bila oko ilegalnih imigranata i plana meksičkog predsednika da digne zid.
Foto: GettyImages
Takođe, Tramp je istakao da su Klintonova i aktuelni predsednik SAD Barak Obama organizovali nasilje na njegovom mitingu u Čikagu ranije tokom godine.

Klintonova je tokom debate istakla da će se zauzeti za LGBT zajednicu, da će braniti prava na abortus, fokusirati se na obnovu srednje klase i jednake plate za žene i muškarce.

“Vlada ne može da se meša u odluke koje žene prave”, rekla je ona.

Podsećamo, Tramp je u proteklih nekoliko nedelja bio meta žestokih optužbi nakon što je u javnost procurio snimak iz 2005. godine na kojem on daje neprikladne komentare o ženama. Zbog toga su ga čak i pojedini visoki zvaničnici Republikanske partije napustili.

“Te priče su totalno lažne – moram to da kažem. Nisam se čak izvinio ni svojoj supruzi koja sedi ovde jer nisam ništa uradio”, istakao je Tramp.

“Donald misli da ga omalovažavanje žena čine većim. On ide na njihovo dostojanstvo, na njihovo samovrednovanje i mislim da svaka žena zna kako je to”, rekla je Klintonova.

“Niko nema više poštovanja prema ženama od mene”, odgovorio je Tramp.
Foto: GettyImages
“Gardijan” piše da ova debata nije bila tako “jednostrana” kao prva u kojoj je Klintonova uglavnom proglašena kao pobednik, a nije bila ni tako lična kao druga u kojoj su se kandidati sukobili na najbrutalniji način ikada viđen tokom neke predsedničke debate.

Tramp je pričao o imigraciji, temelju njegove kamanaje, navodeći da u publici ima majki čiju su decu “brutalno ubili” neprijavljeni imigranti. Obećao je da će se obračunati sa “lavinom ljudi i heroina koji prelaze granicu i truju krv mladih Amerikanaca”.

Osim toga, istakao je i da planira da deportuje neprijavljene imigrante: “Imamo neke loše hombres ovde koje želimo da izbacimo”.

Klintonova ga je u tom trenutku “bocnula” zato što na sastanku sa meksičkim predsednikom Nijetom nije pomenuo podizanje zida na granici SAD i Meksika, što je bila jedna od glavnih poruka njegove kampanje:

“Blokirao je”, rekla je ona.

Takođe, dobar udarac je zadala rečenicom da “neprijavljeni imigranti u Americi plaćaju više poreza nego milijarder”.
Foto: GettyImages
Bivša prva dama SAD i državna sekretarka tokom debate insistirala je na tome da je “najvažnije pitanje večeri” da li će Tramp osuditi pokušaj ruskog predsednika Vladimira Putina da se umeša u američke izbore, što je, kako kaže, potvrdilo 17 obaveštajnih agencija.

“Ne poznajem Putina. Rekao je lepe stvari o meni. Ukoliko se budemo lepo slagali, biće dobro”, rekao je Tramp.

“To je zato što bi on radije bio marineta kao predsednik Sjedinjenih Država”, navela je Hilari nakon toga, na šta je Tramp odgovorio: “Ti si marioneta”.

„Gardijan“ prenosi i da je Tramp igrao na kartu da su se Klintonovoj protivili i njeni rivali tokom trke kandidata demokrata za nominaciju.

„Berni Sanders je rekao da imaš loš sud. Saglasan sam“, rekao je Tramp.

Klintonova je na to uzvratila da Sanders učestvuje u njenoj kampanji širom zemlje i da upozorava ljude da je Tramp „najopasnija osoba koja bi mogla da postane predsednik u istoriji Amerike".

„Mislim da je u pravu“, rekla je ona.

Izbori u SAD biće održani 8. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: