Čurkin: Napetosti SAD i Rusije najgore od 1973.

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin tvrdi da su napetosti sa SAD verovatno najgore od rata na Bliskom istoku 1973. kada su Egipat i Sirija napali Izrael.

Izvor: B92

Subota, 15.10.2016.

09:35

Čurkin: Napetosti SAD i Rusije najgore od 1973.
Foto: GettyImages

Čurkin je ocenio da su hladnoratovski odnosi između Sovjetskog saveza i SAD 1973. bili drugačiji nego današnji odnosi SAD-Rusija, navodi AP.

"Mislim da je opšta situacija prilično loša u ovom trenutku", kazao je Čurkin.

Agencija podseća da je iznenadni napad dve države na Izrael izazvao krizu na Bliskom istoku, a prema mišljenju istoričara pretnja da Sovjetski savez, koji je podržao Arape, i SAD, kao nabliži saveznik Izraela, zarate je u tom trenutku bila najveća od kubanske krize 1962. godine.

Ipak, ministar inostranih poslova Velike Britanije Boris Džonson izjavio je nedavno da se ne može govoriti o novom Hladnom ratu jer sadašnja Rusija nije takva pretnja kao što je to bio SSSR.

"Rusija radi mnogo, mnogo strašnih stvari, ali ne mislim da može da se poredi sa Sovjetskim Savezom koga se sećam iz detinjstva. Ne mislim da ona predstavlja toliku pretnju po stabilnost sveta kao što je prestavljao nekadašnji Sovjetski savez," rekao je Džonson parlamentarnom odboru, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: