Sirijac se u nemačkom zatvoru obesio svojom majicom

Sirijac Džaber Albakr koji je nađen mrtav u svojoj ćeliji u nemačkom zatvoru dva dana posle hapšenja obesio se tako što je svoju majicu vezao za rešetke.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2016.

12:24

Sirijac se u nemačkom zatvoru obesio svojom majicom
Foto: Thinkstock

To je izjavio ministar pravde nemačke savezne države Saksonije.

Ministar Sebastijan Gemkov rekao je na konferenciji za štampu, koja je organizovana da odgovori na brojna pitanja povodom smrti zatvorenika, da je 22-ogodišnjeg Sirijca Džabera Albakra pronašao čuvar zatvora u Lajpcigu u 7.45 sinoć kako visi na rešetkama.

Čuvar je pokušao reanimaciju ali nije uspeo i doktor ga je proglasio mrtvim pola sata kasnije.

Načelnik zatvora Rolf Jakob rekao je da su stručnjaci koji su ga pregledali kada je doveden u zatvor primetili da postoji rizik od samoubistva ali da nisu smatrali da je taj rizik akutan.

On je rekao da je iz predostrožnosti osumnjičeni proveravan svakih 15 minuta i da je bio u pantalonama bez kaiša.

Gemkov je rekao "ovo nije trebalo da se dogodi iako smo uradili sve što smo mogi da to sprečimo".

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer rekao je ranije danas da će Albakrova smrt otežati istragu o tome da li je imao saučesnike za osujećeni napad.

Njegova smrt je pokrenula polemiku o uslovima pod kojim je držan u zatvoru.

Vlasti Saksonije su kritikovane ranije, zato što je Albakr pobegao od policije u subotu u trenutku kad su došli da ga uhapse u stanu u kome je boravio u Šemnicu, blizu Lajpciga.

On je uhapšen u Lajpcigu u ponedeljak posle dva dana bekstva, pošto su ga tri Sirijca locirala i pozvala policiju. Albakr je dobio azil posle dolaska u Nemačku prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: