Čiji je mandat poslanika - stranački ili lični? VIDEO

Posle odlaska visoke funkcionerke socijalista Dijane Vukomanović iz stranke, u Skupštini Srbije sada ima petoro poslanika koji su samostalni poslanici.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2016.

21:33

Čiji je mandat poslanika - stranački ili lični? VIDEO

Oni bi mogli da osnuju svoju poslaničku grupu.

Istraživali smo da li bi promena izbornog zakona pomogla u rešavanju pitanja spornih poslaničkih mandata.

Dve i po decenije višestranačja u Srbiji. Dve i po decenije preganjanja čiji je mandat narodnog predstavnika - stranački ili lični. Zakon i stav Ustavnog suda je neumoljiv - mandat pripada poslanicima. Ipak, od većine do većine, često je stranačka volja bila jača od prava.

SPORNI MANDATI U SKUPŠTINI SRBIJE

2002. godina - Poslanička grupa DOS oduzela 21 mandat poslanika DSS-a, navodno zbog nedolaska na sednice

2004. godina – Ugostitelj iz Mladenovca Živadin Lekić, poslanik radikala, prešao u Karićev Pokret snaga Srbije i nije vratio mandat

2009. godina – Goran Cvetanović iz Leskovca, samo dan nakon što je izabran kao poslanik radikala, prešao u poslanički klub naprednjaka

2013. godina – Jedanaest poslanika posle izbora prešlo u status samostalnih poslanika

Danas, pored dvojice poslanika sa liste Muamera Zukorlića, Zorana Živkovića iz Nove stranke i doskorašnje potpredsednice SPS-a Dijane Vukomanović, takozvanim samostalnim poslanicima može da se prikljuci poslanik sa liste DSS-Dveri Djordje Vukadinovic. Svi oni su izabrani na stranackim listama, bez svojih imena.

Opširnije u videoprilogu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: