Erdogan preispituje Sporazum iz Lozane, Grci besni

Komentar turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u kojem preispituje sporazum koji definiše današnje granice Turske izazvao je bes u Turskoj i Grčkoj.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

18:08

Erdogan preispituje Sporazum iz Lozane, Grci besni
Foto: Gettyimages

Erdogan je izjavio da Sporazum iz Lozane, potpisan 1923. godine, ne može da se smatra pobedom, jer je Turska tada izgubila nekoliko grčkih ostrva, koja su bila u sklopu Otomanskog carstva.

Njegove reči su razljutile lidera najveće opozicione patije u Turskoj, čija je partija učestvovala u pregovorima u Lozani. On je naglasio da su uslovi Sporazuma bili povoljniji od prethodnog koji su ispregovarali otomanski lideri.

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos prokomentarisao je Erdoganovu izjavu kao "pokušaj da se poseje sumnja u međunarodne ugovore".

Turska se Sporazumom iz Lozane odrekla Otomanskog carstva i prihvatila je ideju moderne države.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je izjava turskog predsednika Tajipa Redžepa Erdogana kojom se dovodi u pitanje Sporazum o granicama između dve zemlje "opasan" po bilateralne odnose.

"Dovođenje u pitanje Sporazuma iz Lozane koji je uspostavio norme u grčko-turskim odnosima i status kvo u Egejskom moru i njegovim ostrvima, opasno je za odnose između dve zemlje, kao i za širi region", rekao je Cipras, saopštio je kabinet grčkog premijera, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: