Šta bi "ne" u nedelju značilo za Mađare u Vojvodini?

Šta bi mađarsko “ne” na referendumu moglo da znači za Mađare na severu Vojvodine?

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

16:17

Šta bi
Foto: Vikipedija

Pravo da zaokruže "da" ili "ne", prema procenama, ostvariće 35.000 birača samo u Srbiji.

Referendumska kampanja na severu Vojvodine prethodnih nedelja u punom je jeku. U nju su se mnogo ranije upustili lideri mađarskih partija. Podršku Orbanovoj ideji o referendumu među prvima je podržao lider Saveza vojvođanskih Mađara.

“Pitanje se može doživeti i tako da li je moguće da jedno suvereno pravo pravno suverene države neko može da natpiše i u tom smislu ovo jeste pitanje jednog presedanskog značaja i u jednom momentu to pitanje može da bude od značaja i za nas, koji smo građani Republike Srbije”, naveo je predsednik SVM Ištvan Pastor.

Pastorove dojučerašnje stranačke kolege po ovom pitanju dele isti stav. Mađarski pokret svojim simpatizerima, koji žive i rade u Mađarskoj, sugeriše da je poželjan odgovor na referendumu "ne". Pitanje je šta bi većinsko ne moglo da znači znači za Mađare u Vojvodini.

“To niko odgovorno ne može da predviđa ovog trenutka. Zato je naš stav, što se tiče svih naših članova i simpatizera koji žive pretežno ovde, sa ove strane granice, da mi ne možemo odgovorno i savesno da im dajemo stav i savet, pa neka odluče po svojoj savesti”, rekao je Peter Kokai iz Mađarskog pokreta.

Referendum je samo populistički čin Viktora Orbana, koji se suštinski nikako neće odraziti ni na život Mađara u Vojvodini, niti na migrantsku krizu na balkanskoj ruti, uvereni su u subotičkom Centru građanskih vrednosti.

Oni, zbog kojih je i nastala ideja o raspisivanju referenduma u Mađarskoj, po svemu sudeći, njegov ishod, kakav god bio, neće ni osetiti. Ukoliko se i desi, kažu poznavaoci prilika u Mađarskoj, da referendum bude uspešan i birači većinski glasaju protiv migrantskih kvota, to neće značiti ni nagomilavanje migranata u Srbiji, niti njihov prolazak u Mađarsku, već samo zabranu njihovog trajnog naseljavanja u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: