Kako će biti podeljeno Tužilaštvo za organizovani kriminal

Ovo više neće biti jedino Tužilaštvo za organizovani kriminal ako poslanici tokom jeseni usvoje novi zakon.

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2016.

16:23

Kako će biti podeljeno Tužilaštvo za organizovani kriminal
Foto: Tanjug

Pored njega, bila bi osnovana četiri nova regionalna odeljenja, specijalizovana za borbu protiv korupcije - u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

“U četiri posebna odeljenja goniće se najveći deo korupcije u našoj zemlji, dok će se najkrupnijim oblicima baviti Tužilaštvo za organizovani kriminal. Više od 20 drugih državnih organa daće svoje oficire za vezu tužilaštvima i preko njih će razmena i protok informacija ići mnogo brže i kvalitetnije“, naveo je državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.

U Ministarstvu pravde tvrde da će oficirima za vezu biti povezani državni organi koji se bave borbom protiv korupcije - policija, tužilaštvo, sud

“Ukoliko postoje komplikovani rpedmeti gde je potrebno razmeniti puno ifnroaciuja, imati stalno pristup svim akterima koji gone kriminal, tužilac će moći da formira udarnu grupu“, dodao je on.

Stručnjaci koji godinama prate borbu protiv korupcije kažu da bi nova organizacija mogla da donese veću efikasnost jer će se tužioci specijalizovati, pa će grešaka biti manje.

“Ja mislim da glavni problem do sada i nije bio sa greškama ili sa neznanjem već sa odsustvom volje da se svi slučajevi ispitaju i da se ispitaju dovoljno brzo. Još i pre toga, glavni problem u Srbiji je bio i ostao da mali broj slučajeva u Srbiji uopšte bude prijavljen Javnom tužilaštvu ili bilo kom drugom državnom organu“, rekao je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Nenadić zaključuje da bi bilo važno ispraviti još jedan nedostatak - da tužilaca do sada jednostavno nema dovoljno i da bi njihov posao bio još teži ako bi i bilo više prijavljene korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: