"Od danas više ne odgovaramo na komentare Hrvatske"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da politički vrh Srbije više neće komentarisati izjave koje o Srbiji budu dolazile iz Republike Hrvatske.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2016.

18:13

Foto: Tanjug

Vučić je na konferenciji za medije rekao da smo poslednjih dana svedoci brutalnih verbalnih napada na Republiku Srbiju od Republike Hrvatske.

"Mi smo uvek govorili istinu o stradanju našeg naroda u Gradini, Jasenovcu... Govorili smo i o Oluju i iza svih tih reči stojimo. Najveći hrvatski zvaničnik je rekao kako sam govorio o vađenju srpskih očiju, žao mi je što u Hrvatskoj nisu sagledali činjenice i što nisu osudili zločin. Mi od njih nismo tražili da priznaju zločin, več samo tražimo kajanje. Imajući u vidu da smo sve o tome rekli, da smo bezbroj puta na najpristojniji način odgovorili Hrvatskoj. Od danas ćemo se uzdržavati od svakih komentara koji dolaze iz Republike Hrvatske, jer želimo da obustavimo nezrelu igru pingponga izjavama. Oni nek nastave da vređaju, a mi ćemo nastaviti sa uspesima i rastom, jer oni to doživljavaju kao svoj poraz", naveo je premijer.

"Ne zato što smo ih se uplašili, već zato što želimo da prestanu sa politikom u kojoj hoće Hrvatsku i Srbiju da predstave kao dve nedorasle i nezrele države koje igraju pingpong", rekao je Vučić.

On je rekao da mu je žao što zvaničnici Hrvatske neće da se odreknu te vrste fašističke prošlosti, koja je ispoljena u njihovim komentarima na godišnjice stradanja Srba koje smo ovih dana obeležili, i da kažu da nisu saglasni sa tim i da je najstrašnije osuđuju te zločine.

"Ne tražimo da kažu da je to bio genocid, iako jeste, već samo da izraze saučešće i kajanje porodicama žrtava, a ne da osuđuju u svojim izjavama unuke žrtava, a veličaju dede dželate", rekao je Vučić.

"Nastavićemo sa politikom očuvanja mira i stabilnosti na celoj teritoriji, nastavićemo da zidamo i gradimo, uprkos problemima ,sve bolje odnose u budućnosti", dodao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: