Poverenica: Zakoni neće stvoriti društvo bez nasilja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže za RTS da zakoni neće stvoriti društvo bez nasilja, već da treba raditi na nenasilničkoj kulturi.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2016.

09:25

Poverenica: Zakoni neće stvoriti društvo bez nasilja
Foto: Tanjug

Ona je gostujući u Dnevniku RTS rekla da su najavljene mere Vlade protiv nasilnika dobre, u skladu sa Istanbulskom konvencijom prema kojoj treba da uskladimo propise.

"Dobro je što je mandatar rekao da će ovo biti prioritet u rešavanju. Najslabija karika treba da se utvrditi u svakom pojedinačnom slučaju jer je to ono što moramo da sprečimo u budućnosti, tamo gde se može sprečiti", navela je poverenica.

Prema njenim rečima, tamo gde se žrtva konačno ohrabrena da prijavi nasilje, ne sme se dozvoliti da nešto zakaže u sistemu - da nema dovoljno informisanja i koordinacije.

"Glavni problem je nesaradnja, ne možemo reći da samo jedna karika nedostaje", naglasila je Jankovićeva.

Kako je rekla, uvek postoji i individualna odgovornost jer je i pored adekvatnih propisa i zakona, kontrolom utvrđeno da je neko zakazao.

"Ne možemo reći da će zakoni stvoriti društvo bez nasilja. Ovde smo da radimo na nenasilničkoj kulturi od sistema prosvete pa nadalje", rekla je Jankovićeva.

Poverenica je istakla da sprečavanje nasilja postoji opšti društveni konsenzus i da nema dileme da svi želimo da živimo u društvu bez nasilja.

"Svi ukazujemo u okviru svojih nadležnosti šta treba da radimo. Pričamo o diskriminaciji, kulturi koju treba da menjamo. Borba će da traje dugo, ništa se ne može promeniti preko noći", podvukla je Jankovićeva.

Napomenula je da treba jasno da pokažemo da imamo punu primenu zakona, i da organi vlasti neće kršiti propise i da neće vršiti diskriminaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: