Selaković: Raška i RS, nema znak jednakosti i neće ga biti

Ministar pravde u tehničkoj vladi Nikola Selaković navodi da između Raške oblasti i Republike Srpske nema, niti je bilo, niti će ikada biti znaka jednakosti.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2016.

13:27

Selaković: Raška i RS, nema znak jednakosti i neće ga biti
Foto: Tanjug

Osim toga, Selaković je izjavio i da Srbija neće trpeti provokacije.

"Između Raške oblasti ili Sandžaka kako je naše komšije muslimani zovu i Republike Srpske nema, niti je bilo niti će ikada biti znaka jednakosti. To možda mogu da budu nečiji pusti snovi...Dobrosusedske odnose, dobar odnos između Srba i Bošnjaka i Bošnjaka i muslimana u Raško-polimskoj oblasti ne treba i ne može da zagađuje bilo ko ko dolazi sa strane", rekao je Selaković novinarima u Beogradu.

Komentarišući izjavu predsedavajućeg Predsedništva BIH Bakir Izetbegovića koji je poredio Banjaluku i Novi Pazar, Selaković je rekao da Novi Pazar nije Banjaluka, niti će ikada postojati znak jednakosti između, jer je RS međunarodno priznanje entitetskog statusa dobila Dejtonskim sporazumom koje su potpisale najveće svetske sile.

"Aleksandar Vučić i svi koji ga okružujemo trudili smo se da svakim boravkom koji smo imali u zemljama regiona doprinosimo stabilnosti, dobrosusedskim i partnerskim odnosima, nećemo tolerisati da nam neko dođe u našu kuću i da nam gura prst u oko i da nas provocira, ali ćemo pamtiti kada smo došli u nešto što bi on nazvao svojom kućom kada smo izbegavali linčovanje i atentate na našeg predsednika Vlade", rekao je Selaković.

On je rekao da je Srbija sidro stabilnosti u ovom delu Evrope i naveo da je njeno rešenje mudro, pametno, trpeljivo ponašanje i ne nasedati na provokacije, a da se srpski zvaničnici ponašaju "nivou zadatka i državotvorno".

"Nekada jake i uzavrele emocije u sebi treba suzbijati i voditi politiku hladne glave, razgovarati sa svima i tražiti rešenja za probleme", naveo je Selaković.

Prema njegovim rečima, Srbija će se truditi da sa BiH gradi bolju i sigurniju budućnost ovog dela Evrope.

Selaković je kazao da se u državama u regionu pripremaju izbori zbog čega postoji i "uzavrela predizborna situacija".

"Srbija je jedina obavila izbore. Uveren sam da će dobiti vladu i niste iz Srbije čuli ni jednu izjavu koja je mogla da izazove burne reakcije i mržnju. Imali ste izjava koje su bile reakcija i nota koje su bile reakcije na note. Ali znate koliko god bili mudri, koliko god se suzdržavali...postoje stvari na koje morate da odreagujete", kazao je Selaković i dodao da to ćutanje nije odraz slabosti, već mudrosti.

Selaković je ocenio da "salve neopreznih izjava i postupaka, samo svedoče o nečijoj državničkoj nedoraslosti".

"Ja sam ponosan što je Srbija država sa doraslim državnicima koji znaju da svaka njihova reč može nekog da košta bezbednosti, nekog od naših sunarodnika da košta bezbednosti u državama regiona", kazao je ministar pravde nakon obilaska nove zgrade pravosudnih organa u Katanićevoj ulici.

Inače, Selaković je ranije tokom dana izjavio da neće biti smak sveta ako on u novoj vladi ne bude ministar.

"Prekršajni Apelacioni sud prvi put u svom prostoru"

Osim toga, Selaković je obišao je obnovljenu zgradu u Katanićevoj ulici u kojoj će, pored Prekršajnog apelacionog suda, raditi zajedničke službe pravosudnih organa i Više javno tužilaštvo koje će tu biti smešteno do završetka obnove Palate pravde.

Selaković je novinarima nakom obilaska zgrade u Katanićevoj ulici rekao da je obnovom te zgrade Prekršajni apelacioni sud prvi put dobio svoj prostor.

On je dodao da je adaptacija zgrade počela u julu 2015. godine i da je prva faza završena u aprilu ove godine, kao i da je obuhvatala sanaciju enterijera i instalacija.

U drugoj fazi radova koja je završena ovog meseca urađena je fasada, zamenjena ograda, keramičke pločice na balkonima.

"Republika Srbija je u obe faze uložila 97,5 miliona dinara. Na taj način Prekršajni Apelacioni sud koji nikada ranije nije imao prostor za svoj smeštaj dobio je smeštaj, gde svaki sudija ima svoj sudijski kabinet", kazao je Selaković.

On je ocenio i da je prostor koji je namenjen za privremeni smeštaj Višeg jаvnog tužilаštva u Beogrаdu na visokom nivou.

Selaković je podsetio da je Ministarstvo pravde od aprila 2014. godine, pored ove dve zgrade renoviralo, adaptiralo, obnovilo izgradilo više od 44.000 metara kvadratnih objekata pravosudnih službi.

"Ako uključimo ove dve zgrade. Objekat takozvane velike Katanićeve treba da bude predat na upotrebu za nekih 10 dana, kada uključimo i ove dve zgrade dolazimo do podatka od preko 60.000 metara kvadratnih prostora za smeštaj pravosudnih organa", naveo je Selaković.

On je rekao da će u prostor velike zgrade u Katanićevoj biti smešteno pet pravosudnih organa i da je u obnovi velika pomoć pružena i kroz JRGA projekat USAID-a.

Na pitanje zašto je u 2015. godini bilo više oslobađajućih nego osuđujućih sudskih odluka za trgovinu ljudima, Selaković je rekao da nema taj podatak.

"Kada dobijate više oslobađajućih presuda to može da ukazuje na nekoliko stvari. Jedna od stvari je da nemate adekvatne i čvrste dokaze za osuđujuće presude", kazao je Selaković.

On je povodom Svetskog dana povodom trgovine ljudima, 30. jula, rekao da je to krivično delo jedno od "pošasti savremenog doba", naročito kada se ima u vidu da je Srbija na ruti migratornih kretanja.

"Jasno vam je da je to krivično delo postalo učestalije...Reč je o naročito teškim krivičnim delima koja treba sankcionisati u startu. Podaci koje ja imam, govore da je Tužilaštvo za organizovani kriminal ovaj posao radilo prilično uspešno. Imali smo više nego ikad sporazuma o priznanju krivice za izvršenje ovog krivičnog dela", naveo je Selaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: