Deklaracija DSS, Dveri i SNP s Jedinstvenom Rusijom

DSS, Srpski pokret Dveri i Srpska narodna partija potpisali su deklaraciju s vladajućom partijom u Rusiji - Jedinstvenom Rusijom.

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

19:53

Deklaracija DSS, Dveri i SNP s Jedinstvenom Rusijom
Foto: GettyImages

Tom deklaracijom stranke se zalažu za formiranje vojno neutralnog području na Balkanu.

Predstavnica DSS-a, koja je potpisala Deklaraciju o zajedničkom delovanju na polju međunarodne saradnje bezbednosti, očuvanja vanblokovskog statusa Srbije i razvoja ekonomske saradnje Srbije sa Rusijom, Dragana Trifković rekla je agenciji Beta da su DSS i Dveri imale poseban prijem u Jedinstvenoj Rusiji i sastanak sa zamenikom predsednika ruskog parlamenta Sergejom Železnjakom.

Ona je dodala da se na taj način saradnja DSS-a i Jedinstvene Rusije produbljuje.

"Kolegama iz Rusije sam prenela da će DSS u Skupštini predati predlog Zakona o vojnoj neutralnosti i da će raditi na tome da termin vojne nesvrstanosti Srbije bude unet u sve strateške dokumente kao što je Strategija nacionalne odbrane. Ruska strana je istakla da su za Rusiju Balkan i Srbija kao centralna zemlja Balkana, izuzetno važni da će Rusija u narednom periodu u skladu sa strateškim odlukama donetim na Kongresu Jedinstvene Rusije, povećati svoj uticaj", kazala je Trifković.

Srpski pokret Dveri je u saopštenju dostavljenom agenciji Beta potvrdio da je potpisao Deklaraciju, u kojoj između ostalog "Jedinstvena Rusija i Srpski pokret Dveri izjavljuju spremnost za uspostavljanje opštih pristupa obezbeđivanju bezbednosti u Evropi, uključujući inicijative za pregovaranje o perspektivama formiranja vojno neutralnih suverenih država u Jugoistočnoj Evropi".

Kako je naveo pokret Dveri, obe stranke dele zabrinutost zbog nastavka sankcija protiv Rusije, što je, kako su ocenili, suprotno nacionalnim interesima država, a obe strane će se zalagati za očuvanje "duhovnih i ljudskih vrednosti, zaštiti hrišćanskih svetinja – spomenika duhovnog, kulturnog i istorijskog nasleđa svetske civilizacije".

"Strane potvrđuju interes za razvoj uzajamno korisnih odnosa država strana sa Evroazijskim ekonomskim savezom u trgovinsko-ekonomskom, finansijskom, energetskom sektoru i interes ka opštem širenju multilateralne saradnje u navedenim područjima", naveo je pokret Dveri.

Deklaraciju su potpisali zamenik sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije i zamenik predsednika Ruske dume Sergej Železnjak i poslanik i član Predsedništva Dveri Zoran Radojičić.

SNP je na svoj sajtu navela da je potpisala ;Deklaraciju o saradnji i zajedničkim aktivnostima sa Jedinstvenom Rusijom i da snažno podržavas inicijativu političkih partija na Balkanu da se formira "zona neutralnih, suverenih država, koje će same odlučivati o ključnim državnim i nacionalnim interesima".

"SNP ističe da je kao partija spremna da učestvuje u svakom dijalogu koji će voditi ka smanjenju napetosti u Evropi, kao i da će podržati svaku inicijativu koja vodi prevazilaženju podela, izbegavanju vojno-političkih konfrontacija i stvaranju jedinstvenog bezbednosnog prostora koji će osigurati mir i stabilnost na teritoriji čitave Evrope", izjavio je predsednik SNP Nenad Popović, a navodi se na sajtu te partije.

Jedinstvena Rusija je juče u Moskvi potpisala Deklaraciju o saradnji sa predstavnicima političkih partija iz Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Bugarske kojom se potpisnici zalažu za formiranje vojno neutralne teritorije na Balkanu.

Slične deklaracije sa Jedinstvenom Rusijom potpisale su i stranke iz Crne Gore - Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija (DNP) i Socijalistička narodna partija (SNP).

Iz Bosne i Hercegovine deklaraciju je potpisao Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je lider Milorad Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: