"Žalim što informatika nije postala obavezan predmet"

Državna sekretarka Tatjana Matić žali što je NPS odbacio predlog Ministarstva prosvete da informatika bude obavezan predmet od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

07:21

Thinkstock

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Lipkovski izjavio je ranije da Savet nije prihvatio predlog da Informatika i raučunarstvo od naredne školske godine budu obavezan predmet od petog do osmog razreda osnovne škole, ali da su prihvaćene promene nastavnog programa tog predmeta.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija je pozdravila odluku NPS da prihvati novi nastavni program, ali je izrazila žaljenje što nije doneta i odluka da taj predmet bude obavezan.

Ona je kazala da se "očekivalo da ovaj predmet bude obavezan od petog do osmog razreda, jer smatramo da institucionalna priprema za savremeno okruženje, kada je reč i o profesionalnoj orijentaciji, mora početi od osnovnog obrazovanja", saopštilo je Ministarstvo.

Ipak, dodala je Matić, "učinjen je veliki korak napred za mlade generacije time što su prihvaćene predložene inovacije u izučavanju informatike i računarstva u duhu potreba savremenog trenutka" .

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije podržavalo je inicijativu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, koja je imala i podršku poslovnog IKT sektora, za uvođenje Informatike i računarstva u obavezni nastavni program, a učestvovalo je u radu Radne grupe za definisanje predloga izmena nastavnih planova i programa iz oblasti tehnike, tehnologije i informatike u osnovnim i srednjim školama.

"Nadamo se da će unapređenje programa u pravcu savremenih tehnoloških promena, voditi i do uvođenja obavezne informatike u školama u Srbiji u što kraćem roku, kako bi reforma obrazovanja i napori koje Vlada Srbije ulaže u proces osavremenjivanja kako nastave tako i školskih objekata dali puni rezultat", rekla je Matić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: