"Novosti": Velika koalicija vlada Vračarom?

Još nije izvesno ko će vladati gradskom opštinom Vračar, a prema političkoj matematici izvodljiva su tri scenarija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2016.

10:25

Kako pišu "Večernje novosti" među mogućim scenarijima su - da se izabere vlast sa tankom skupštinskom većinom, da se formira velika koalicija (nosioci DS i SNS) ili da se stvore uslovi da se uvede privremeni organ, a potom novi izbori.

List podseća da je na konstitutivanoj sednici u petak, sedam partija okupljenih oko SNS za jedan glas preglasalo demokrate i Dosta je bilo. Međutim, pobedu rezultatom 23:22, naprednjaci nisu odmah krunisali formiranjem opštinskih organa.

Kako kažu ostavljaju prostor za dogovor.

Prema zakonu do 24. jula mora da se izabere predsednik opštine, njegov zamenik i članovi veća.

Nijedna partija, osim DJB, nije zainteresovana za to da se ide na prinudnu upravu i nove izbore, te je ta opcija i najmanje verovatna.

Novoformirana koalicija koju čini 14 odbornika SNS, tri SPS i po jedan LDP SDPS PUPS, Dveri i LS (Marko Mandić), vladala bi tesno sa jednim poslanikom više od opozicije.

Zato opcija da vladaju sve partije ima veće šanse.

Iako je u ovom trenutku teško zamisliti saradnju DS i SNS ona nije nemoguća.

Naime, šef odborničke grupe SNS Uglješ Mrdić najavio je da će njegova partija razgovarati da će njegova partija razgovarati sa svim drugim partijama osim sa DJB, pišu Novosti.

"Vračar mora da se razvija u dgovoru sa gradskim i republičkim vlastim a novo rukovodstvo treba da izabere više od 23 odbornika jer je to najbolje za građane, mi smo na to spremni", kaže Mrdić naglašavjući da Vračaru nisu potrebni novi izbori.

I lider vračarskih demokrata Branimir Kuzmanović smatra da su prinudna uprava i izbori najlošije rešenje.

"Očigledno da SNS želi da formira većinu protivno volji građana na izborima i verujem da će nastaviti sa pritiscima i trgovinom uticaja", za Novosti kratko kaže Kuzmanović.

Da li će demokrate posle 2,5 decenije provedene na vlasti na Vračaru odlučiti da njihov najjači odbor u Srbiji bude u opoziciji ili će se u Opstinskom veću međusobno kontrolisati sa najljućim političkom protivnikom znaće se do 24. jula, piše list.

Posle aprilskih izbora u Beogradu SNS i DS našli su zajednički jezik u, kako se navodi, čak četiri opštine - Bečeju, Beloj Crkvi, Petrovcu na Mlavi i Vladičinom Hanu.

Iz Radulovićeve partije odbacuju bilo kakvu saradnju sa naprednjacima optužujući ih da trguju uticajem.

"Zbog ovakvog izbornog sistema, država je pretvorena u buvljak, onaj koji ima noć i novac može da kupi svakoga svesno kršeći izbornu volju građana", priča Ivan Kljajić, lider DJB na Vračaru, smatrajući da su novi izbori najbolje rešenje, prenose Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: