"Racionalni Britanci, iracionalni argumenti"

Britanci su racionalni i sigurno će glasati sledeći neku računicu, ali je pred referendum bilo iracionalnih argumenata, kaže bivši ambasador Srbije u Londonu.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2016.

17:21

Foto: B92

Diplomata Dejan Popović je u Kažiprstu rekao da to važi za obe strane, ali da se "istakla" kampanja za izlazak sa svojim pretnjama imigrantima.

Popović ističe i da je Britanija uvek bila samo jednom nogom u Evropi i da je još od vremena Margaret Tačer tražila da izbori za sebe poseban status u zajednici.

"Referendum je praznik demokratije, Kameron je to obećao i sada ga ispunjava. Važno je to što je Britanija uvek bila okrenuta moru, važne su joj transatlantske veze sa SAD, veze sa zemljama Komonvelta, ali i sa bivšim kolonijama", kaže Popović.

Srpski diplomata navodi da bez obzira na ishod, Evropi predstoji ozbiljan postupak reorganizacije.

"Neke odredbe lisabonskog ugovora moraju biti stavljene pod znak pitanja. Moguće je da će se Evropa urediti u nekoliko koncentričnih krugova. Čvrsto jezgro činiće zemlje koje su spremne za monetarnu uniju kao što su Nemačka, Francuska, Belgija i Italija. Širi krug bi bile zemlje ne toliko spremne za takvu integraciju, ali ekonomski dovoljno snažne, dok bi treći prsten činile zemlje sa periferije Evrope, gde bi potencijalno mogla da se nađe i Srbija", kaže Popović.

Kako je rekao, Evropi sledi duži period preispitivanja, a teme koje su se povlačile po "bregzit kampanji", kao što je mogućnost da "migranti nagrnu" neće predstavljati prave probleme.

"Što se nas tiče, problem je što mi pred sobom imamo još mnogo godina pregovora. Otvaranje nekih poglavlja je blizu, ali ta poglavlja treba i zatvarati. Do tada će se valjda rešiti i ovo što se dešava u EU", kaže Popović.

Na pitanje da li će kada to vreme prođe Evropa i dalje biti doliko privlačna, Popović odgovara: "U mnogim zemljama je primetan rast evroskepticizma, ali nijedna zemlja kandidat još nije izrazila želju da izađe iz proceasa."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: