Obama frustriran zbog pitanja oružja: Kongres spor

Predsednik SAD Barak Obama frustriran je sporošću Kongresa, u kojem većinu čine republikanci, u usvajanju zakona o ograničavanju pristupa vatrenom oružju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2016.

21:22

Obama frustriran zbog pitanja oružja: Kongres spor
Foto: GettyImages

"Predsednik Obama je frustriran i iznerviran, jer Kongres ne čini ništa da bi rešio to pitanje", kazao je Ernest povodom jučerašnjeg masakra u gej klubu u Orlandu, u kojem je ubijeno 49 osoba.

On je ocenio da donošenje jednog zakona ne bi automatski dovelo do prestanka nasilja, ali da postoji veliki broj mera koje bi Kongres mogao da usvoji kako bi se sprečilo da svaki pojedinac lako dođe do vatrenog oružja.

Obama se od dolaska na vlast u januaru 2009. godine bezuspešno zalagao za pooštravanje zakonske regulative u toj oblasti.

Svestan da postojeća ravnoteža moći u Kongresu koči zakonodavne promene budući da republikanci imaju većinu u dva kongresna doma, Obama je redovno apelovao na Amerikance da vrše pritisak na Kongres radi pooštravanja kontrole oružja.

Američki predsednik rekao je ranije tokom dana da nema dokaza da je Matin dobio uputstva za napad od Islamske države, ali da je evidentno bio inspirisan islamizmom na internetu.

Bela kuća i FBI okarakterisali su Omara Matina, napadača koji je juče u gej klubu u Orlandu hicima iz puške ubio 49 osoba, kao "odgojenog u duhu ekstremizma".

Naoružan jurišnom poluautomatskom puškom AR-15 i pištoljem, 29-godišnji Amerikanac avganistanskog porekla otvorio je vatru na noćni gej klub pun posetilaca, a kasnije je ubijen u okršaju sa policijom.

Direktor FBI Džejms Koumi rekao je da je Matin pokazivao "znake snažnog radikalizma" i verovatno bio inspirisan delovanjem stranih terorističkih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: