Bivšem diktatoru Čada doživotna kazna zatvora

Bivši diktator iz Čada Hisen Habre proglašen je na sudu u Senegalu krivim za zločine protiv čovečnosti i osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2016.

15:43

Bivšem diktatoru Čada doživotna kazna zatvora
Foto: Gettyimages

"Hisene Habre, ovaj sud vas proglašava krivim za zločine protiv čovečnosti, silovanje, prisilno ropstvo i kidnapovanje", navodi se u presudi koju je pročitao predsedavajući Specijalnog suda u Senegalu Gberdao Gistav Kam, a prenela je agencija AFP.

Habre je osuđen za mučenje i smrt hiljada svojih političkih protivnika tokom svoje osmogodišnje vladavine, počev od 1982. godine.

Tom presudom je okončana 16-godišnja borba žrtava i boraca za zaštitu ljudskih prava da bivšeg diktatora iz Čada dovedu pred lice pravde u Senegalu, gde je on pobegao nakon što je 1990. svrgnut s vlasti državnim udarom.

Habre je svoje suđenje po optužbama za ratne zločine nazvao politički motivisanim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: