Prenatrpani zatvori - amnestirano 2.000 zatvorenika

Vlasti Zimbabvea amnestirale su oko 2.000 zatvorenika zbog pretrpanosti zatvora, preneli su mediji u toj zemlji.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

17:47

Prenatrpani zatvori - amnestirano 2.000 zatvorenika
Foto: Thinkstock

Oslobođeni su svi zatvorenici koji imaju najmanje 18 godina i žene, izuzev dvojice osuđenih na doživotnu robiju, piše zimbabveanski dnevni list Herald.

"Osuđenici moraju da shvate da odluka o amnestiji ne znači da su oslobođeni obaveze poštovanja zakona ove zemlje", rekla je zvaničnica službe za izvršenje krivičnih sankcija Prisila Mtembo.

Amnestijom su obuhvaćeni i zatvorenici čija je kazna pri kraju, oni koji su osuđeni na najmanje tri godine zatvora i osobe koje su izdržale najmanje četvrtinu kazne, ali se odluka ne odnosi na osuđene za ubistvo, izdaju zemlje, silovanje i razbojništvo.

Mtembo je navela da je 46 zatvora u zemlji pretrpano i da će odluka o amnestiji omogućiti rasterećenje zatvorskih kapaciteta i poboljšanje uslova za one koji su i dalje iza rešetaka.

Procenjuje se da zatvorska populacija u toj afričkoj zemlji, kojom već 36 godina čvrstom rukom upravlja Robert Mugabe, broji oko 20.000 ljudi.

Najmanje tri osuđenika ubijena su prošle godine u pucnjavi tokom pobune zbog gladi u dobro čuvanom zatvoru Čikurubi u predgrađu glavnog grada Hararea.

Prema izveštaju Parlamenta, više od 100 zatvorenika u Zimbabveu umrlo je 2013. godine od posledica gladi i bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: