Tahiri: Hoćete ZSO? Imamo tri uslova

Šefica delegacije Prištine u tehničkim pregovorima sa Beogradom Edita Tahiri poručila je da postoje tri preduslova za formiranje Zajednice srpskih opština.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

20:57

Default images
Foto: GettyImages

Kako navodi, osnovni je ukidanje paralelnih struktura Srbije na Kosovu.

Posle prvog dana razgovora u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Tahiri je ponovila je da je stav Kosova, kada je reč o kašnjenju u formiranju Zajednice srpskih opštna, jasan.

“Pre nego što Srbija ne ukine blokadu Kosovu za međunarodni pozivni broj, što je već dogovoreno u Briselu i pre nego što naš energetski distributivni sistem ne počne nezavisno da radi, što je dogovoreno još 2013. godine, nećemo preduzeti nikakve mere u pravcu primene Asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu”, rekla je Tahiri novinarima.

Tahiri je najavila da će onoga trenutka kada se uspostavi nacrt statuta ZSO, sa radom početi i tripartitna radna grupa, koje će raditi na ukidanju svih paralelnih struktura Srbije na Kosovu.

“Tek pošto sve paralelne strukture Srbije budu uklonjene Asocijacija će dobiti zeleno svetlo od strane kosovske vlade”, poručila je Tahiri.

Zašto ZSO još nije formirana i kako će vizna liberalizacija za Kosovo uticati na građane Kosova koji poseduju srpske biometrijske pasoše. To su pitanja o kojima se razgovaralo prvog dana nastavka tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine u Briselu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić kaže da je delegacija Beograda u Briselu postavila ozbiljna i za neke nezgodna pitanja.

“Šta se to dešava sa Zajednicom srpskih opština? Do kada se planira do u nedogled odlaganje njenog osnivanja i početka rada? I zašto svakoga dana čujemo iz Prištine nove negativne stvari o sporazumima koje su sami sa nama napravili i potpisali”, izjavio je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: