"Političari nemaju dodira sa stvarnim životom"

Ovi izbori su bili kraj epohe partija devedesetih i vreme je za novu političku organizaciju koja bi potrajala decenijama, kaže Bojan Đurić.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

17:06

Foto: B92

Bivši visoki funkcioner LDP, sada savetnik u Privrednoj komori Srbije, rekao je u Kažiprstu da je moguće "racionalno se organizovati" i voditi "jasnu politiku".

"Moguće je voditi politiku koja nije histerična i omogućiti da obični ljudi budu uključeniji u politiku. Treba biti strpljiv", rekao je Đurić.

Kako je rekao, to što nema prostora za običnog čoveka u politici, ali i to što političari nemaju dodira s običnim čovekom jesu ključni problemi.

"Političari su se 'odnarodili', mnogi od njih nemaju kontakt sa stvarnim svetom 16, 20 ili 25 godina. Za veliku većinu je problem što ne mogu da zamisle svoj život van politike. To je zavodljivo i može da zanese čoveka, ali to se desilo većini političara na sceni. Nisu oni uvek krivi za to, nekada su i takve okolnosti", rekao je Đurić.

Đurić, koji se iz politike povukao 2014. nakon izbornog neuspeha LDP, rekao je da je delimični povod za njegovu aktivaciju i sve što se dešavalo posle izbora 24. aprila.

Ipak, on se nije fokusirao na tvrdnje o izbornim malverzacijama, već na jačanje "ekstremne desnice".

"Ja jesam za to da svi koji su zaista prešli cenzus uđu u parlament. Međutim, glupo je i nezrelo za budućnost ove zemlje da se podstiče rast ultradesničarskih stranaka, stranaka koje vode antievropsku politiku. To se ne sme raditi, a pogotovo ne pred predsedničke izbore koji će odrediti kako će Srbija izgledati do 2022. godine", rekao je Đurić.

Kako je naveo, "opasno" je da Tomislav Nikolić ostane predsednik. Takođe, Đurić je rekao i da se nikako ne bi trebalo vraćati na ono što su "Vučić, Šešelj i Nikolić radili devedesetih". Đurić je rekao i da bi ljude na bini sa opozicionog protesta ispred RIK upitao "šta rade".

"Ne govorim o prisutnim ljudima i artikulaciji, već o onima na bini. Ispred bine je bilo divnih ljudi, ali je tu bio i Mladen Obradović. Ako bi se to nastavilo, sve više bi tu bilo onih koji su 2008. bili spremni da pale, nego finog sveta. Bes nije motiv u politici", rekao je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: