Izrael: Palestinski novinar pritvoren mesecima bez suđenja

Izraelska vojska naredila je da se poznati palestinski novinar Omar Nazal drži četiri meseca bez optužnice i suđenja u takozvanom administrativnom pritvoru.

Izvor: Beta/AP

Ponedeljak, 02.05.2016.

21:18

Izrael: Palestinski novinar pritvoren mesecima bez suđenja
Foto: Beta, AP

Navedeno je da je novinar u pritvoru zbog sumnje na "nezakonitu aktivnost" za levičarski Narodni front za oslobođenje Palestine, koji Izrael smatra terorističkom organizacijom.

Nazalov advokat Mahmud Hasan je izrazio uverenje da je njegov klijent, inače vodeći član udruženja palestinskih novinara, na meti zbog političkih aktivnosti.

Hasan je objasnio da se na osnovu sistema administrativnog pritvora odbrani ne pokazuju nikakvi navodni dokazi protiv pritvorene osobe.

Nazal (53) nalazi se u izraelskom zatočeništvu otkako je uhvaćen u aprilu na prelazu između Zapadne obale i Jordana koji kontroliše Izrael, dok je putovao na sastanak Evropske federacije novinara. On je pet meseci predvodio Palestinu danas, TV stanicu povezanu s ekstrmističkim Islamskim džihadom, ali je dao ostavku ove godine pre nego što ju je Izrael zatvorio.

Novinar je takođe imao veze s pomenutom levičarskom organizacijom, frakcijom PLO (Palestinske oslobodilačke organizacije) koja je ranije bila umešana u napade na Izraelce.

Advokat poriče da je njegov klijent povezan s nasiljem i tvrdi da je hapšenje političko.

Krajem februara je u izraelskom administrativnom pritvoru bilo 627 Palestinaca. Protivnici takve mere kažu da je to kršenje pravila procesa koji bi se morao voditi.

Broj pritvorenika se udvostručio od početka najnovijeg talasa nasilja u septembru. Od tada je u palestinskim napadima, uglavnom nožem, na izraelskoj strani poginulo 30 ljudi. Za isto vreme ubijeno je oko 200 Palestinaca.

Izrael tvrdi da su većina bili napadači, a ostali su poginuli u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama. Kritičari tvrde da izraelske snage i civili često bez potrebe ;koriste smrtonosnu silu da bi se suprotstavili takvim napadima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: