UN i EU zabrinuti zbog Bagdada i upada u "zelenu zonu"

UN i EU izrazili su zabrinutost zbog antivladinih protesta u Bagdadu gde su demonstranti ušli u obezbeđenu "zelenu zonu", a pojedini upali i u parlament.

Izvor: B92

Subota, 30.04.2016.

19:48

UN i EU zabrinuti zbog Bagdada i upada u

Misija UN u Iraku, čije se sedište nalazi u bagdadskoj "zelenoj zoni", osudila je nasilje i pozvala na mir, uzdržanost i poštovanje iračkih ustavnih institucija.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini osudila je incidente na protestu upozoravajući vlasti od "moguće dalje destabilizacije zemlje".

"Upad u parlament i nasilne demonstracije u Bagdadu mogu dodatnu da pogoršaju već napetu situaciju u zemlji", rekla je Mogerinijeva.

Nezadovoljni demonstranti ušli su posle podne u "zelenu zonu", u kojoj se nalaze sedišta brojnih vladinih institucija i diplomatskih predstavništava, i potom ušli u zgradu parlamenta gde su razbijali sve što im se nađe na putu

Protest je počeo pre podne i odvijao se van "zelene zone" u trenutku kada se u parlamentu glasalo o novoj tehnokratskoj vladi koju je predložio premijer Hajder el Abadi.

SAD i zapadne zemlje strahuju da politička kriza u Iraku ne "skrene pažnju vlasti" od borbe protiv džihadista iz Islamske države koji od juna 2014. godine kontrolišu velike delove teritorije zemlje.

Politička previranja u Iraku pojačana su tokom aprila protestima kojima su se pridružile pristalice uticajnog iračkog šiitskog verskog vođe Muktada el Sadra.

Irački premijer Hajder el Abadi pokušava da aktuelnu iračku vladu, sastavljenu od političkih predstavnika, zameni vladom koju bi činili isključivo stručnjaci, kako bi sproveo antikorupcione reforme usvojene prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: