Na pokrajinskim izborima 15 lista

Na sutrašnjim izborima za Skupštinu AP Vojvodine 15 izbornih listi će imati svoje kandidate za 120 mesta u pokrajinskom parlamentu.

Izvor: B92

Subota, 23.04.2016.

22:10

Na pokrajinskim izborima 15 lista
Foto: Thinkstock

U Pokrajini po prvi put neće biti primenjen većinski izborni sistem, već će se poslanici isključivo birati po proporcionalnom sistemu.

Pokrajinska izborna komisija (PIK) utvrdila je da je konačan broj birača u Autonomnoj pokrajini Vojvodini 1.729.437.

Sutrašnji pokrajinski izbori su prvi u kojima će biti korišćen proporcionalni izborni sistem, isti onaj koji važi za republičke i lokalne izbore.

U svim prethodnim izborima za pokrajinsku skupštinu bio je zastupljen ili kombinovani izborni sistem, u kom je 60 poslanika birano po većinskom i isto toliko po proporcionalnom sistemu, ili isključivo većinski, što je bio slučaj početkom 1990-tih godina.

Pomenuti kombinovani sistem je važio i na prethodnim pokrajinskim izborima 2012. godine, da bi u junu 2014. godine Skupština AP Vojvodine donela odluku da se ubuduće pokrajinski poslanici biraju isključivo po proporcionalnom sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: