Kijev: Dvojici Rusa ukupno 27 godina robije

Ukrajinski sud osudio je dva ruska državljanina, koji su zarobljeni na ukrajinskoj teritoriji maja prošle godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.04.2016.

15:57

Kijev: Dvojici Rusa ukupno 27 godina robije
Beta/AP

Oni su osuđeni po optužbama koje obuhvataju pripremanje "terorističkog akta" u vezi sa aktivnostima proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Rus Aleksander Aleksandrov osuđen je na 13 godina zatvora, dok je njegov sunarodnik Jevgenij Jerofejev osuđen na 14-godišnju robiju, prenosi Tas s.

Dok Kijev tvrdi da su njih dvojica zarobljeni kao ruski vojnici, rusko Ministarstvo odbrane ističe da oni nisu bili aktivni pripadnici ruskih oružanih snaga u trenutku kada su zarobljeni.

Rusija poriče da šalje vojne snage u pomoć proruskim aktivistima i tvrdi da su Aleksandrov i Jerofejev napustili svoju jedinicu specijalnih snaga ruske vojske da bi samoinicijativno uzeli učešće u sukobima na istoku Ukrajine, navodi Rojters.

Aleksandrova i Jerofejeva su ukrajinske snage zarobile 16. maja 2015. u regionu Luganska u istočnoj Ukrajini, a optuženi su za nezakonit prelazak granice, nezakonito posedovanje oružja i učešće u terorističkim aktivnostima.

Oni tvrde da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice, dok njihovi advokati naglašavaju da bi ih trebalo smatrati ratnim zarobljenicima pošto su, u trenutku kada su zarobljeni, bili članovi narodne milicije samoproglašene Narodne Republike Lugansk, navodi ruska agencija.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je ranije izrazio spremnost na razmenu dvojice Rusa zarobljenih u Ukrajini za ukrajinsku pilotkinju Nađu Savčenko koju je nedavno ruski sud osudio na 22 godine zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: