Nemački list neće da objavi sve "papire iz Paname"

List Zidojče cajtung, koji je prvi došao u posed dosijea iz panamske firme "Mosak Fonseka" o ofšor poslovanju, saopštio je da neće objaviti sve informacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2016.

10:47

Default images

Uredništvo minhenskog lista navodi da komplet od 11,5 miliona takozvanih "Panamskih dokumenata" neće biti dostupan javnosti ili pravosudnim organima.

Oni navode da vlasti imaju zakonska ovlašćenja da konfiskuju takva dokumenta od osumnjičenih za malverzacije, kao i da u većini slučajeva nema javnog interesa u objavljivanju ofšor poslovanja kompanija ili pojedinaca.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, list Zidojče Cajtung i više od 100 novinarskih organizacija širom sveta došli su u posed baze dokumenata koja je procurila iz jedne od vodećih kompanija za osnivanje ofšor firmi "Mosak Fonseka".

Nemački list došao je u posed "Panamskih dokumenata" preko insajdera pre godinu dana.

U dokumentima se otkriva kako su pomagali u pranju novca, izbegavanju sankcija i plaćanja poreza. U tajnim podacima se, navodno, spominju 72 sadašnjih ili bivših državnih zvaničnika, kao i javnih ličnosti, sportista i drugih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: