Štrajk u RTK zbog neisplaćenih zarada

Zaposleni Radio Televizije Kragujevac stupili su u generalni štrajk zbog nepovezanog radnog staža i i tri neisplaćene zarade.

Izvor: B92

Sreda, 16.03.2016.

16:35

Štrajk u RTK zbog neisplaćenih zarada

Od sedamdeset zaposlenih više od pedeset štrajkuje. Od privatizacije u oktobru zaposleni u kragujevačkoj televiziji su dobili samo platu za novembar.

Vlasnik televizije je kruševački biznismen Radoica Milosavljević, poznat po kupovini više lokalnlih televizija.

Pre dvanaest dana rukovodstvo Radio-televizije Kragujevac je obavešteno o štrajku zaposlenih, međutim, do pregovora nije došlo sve do samog početka štrajka.

“Nema nikakvog napretka u oregovorima. Znači, poslodavac ne zna kada će biti isplaćena ta plata nitikako da reši neuplaćene PIO doprinose. Trenutno bi trebalo da se vo pregovori o minimumu procesa rada. To trenutno takođe stoji“, naveo je predsednik sindikata “Nezavisnost“ Goran Antonijević.

Zaposlenima je rečeno da vlasnik traži način da isplati tri plate I dvogodišnje doprinose, ali se ne zna kada će tačno to biti I učinjeno.

Televizija trenutno ne emituje nikakav program.

“Ako bude po predlogu štrajkačkog odbora, za minimum procesa rada emitovaće se vesti na svakih 4 sata. A ako direktorka odluči nešto drugačije ili pokuša da obezbedi neki veći program a to bude u skladu s nekim zakonom. Što ne verujem, onda će mođda se emituje nešto više od vesti“, rekao je Antonijević.

Da bi zakon o radu bio poštovan rukovodstvo je trebalo pre više dana da pregovara sa štrajkačima o minimumu procesa rada. Dok zaposleni tvrde da nikakvih pregovora nije bilo rukovodstvo tvrdi drugačije.

“Nismo našli zajedničko rešenje, znate. Sindikat je bio vrlo iskljčiv u tome da desetak od sedamdeset ljudi, desetak radi. To nije ni minimum minimuma procesa rada. Tako da ja I poslovodstvo ne prihvata takve ultimativne uslove jer zna se da odluku o minimumu procesa rada donosi poslovodstvo a ne ništajkački odbor ni sindikat“, navela je Slavica Trfinović, direktorka Radio televizije Kragujevac.

Dvogodišnji nepovezan radni staž nije rešen još za vreme prethodnog rukovodstva, a neisplaćene zarade bi bile na vreme isplaćene da je kragujevačka lokalna samouprava poštovala dogovor I isplatila 17, 5 miliona dinara na ime nekadašnjih subvencija. Ovako je taj novac ušao u celokupnu vrednost same televizije.

Ukoliko se rukovodstvo I zaposleni u Radio-televiziji Kragujevac ne dogovore doći će do radikalizacije štrajka koja još uvek nije precizirana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: