Ankara preti: Pojačaćemo napade na sirijske Kurde

Turska zadržava pravo da preduzme dodatne mere protiv sirijskih Kurda, koji su već meta turske artiljerije.

Izvor: B92

Petak, 26.02.2016.

18:41

Default images
Getty Images

To je izjavio u Ankari visoki turski zvaničnik nekoliko sati pre stupanja na snagu prekida vatre u Siriji.

Portparol turskog predsedništva Ibrahim Kalin ponovo je kritikovao podršku SAD sirijskim Kurdima, odnosno pripadnicima kurdske Partije demokratskog jedinstva (PĐ) i njenog vojnog ogranka Jedinice narodne zaštite (JNZ), koje smatra teroristima kao i Radničku partiju Kurdistana (PKK).

"Oni (Kurdi) su svesni da će situacija biti u njihovu korist. Imaju podršku Amerikanaca, sirijskog predsednika Bašara el Asada i Rusa", rekao je Kalin i dodao da će Turska "preduzeti dodatne mere ako se situacija pogorša".

Turska artiljerija već danima gađa položaje Kurda na severu Sirije, gde u ponoć treba da stupi na snagu primirje.

Dogovor o prekidu vatre nedavno su postigli SAD i Rusija, a prihvatili da ga poštuju sirijske vlasti, opozicione grupe, kao i Turska.

Prekid vatre je privremen i ne odnosi se na ekstremistčke grupe, Islamsku državu i sirijski ogranak Al Kaide Front Al Nusra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: