Dan u SRB - jedno dete oboli, jedno umre od raka

Sutra će biti obeležen svetski dan dece obolele od raka, a svakog dana u Srbiji jedno dete oboli od raka, a svake nedelje jedno dete izgubi bitku sa kancerom.

Izvor: B92

Nedelja, 14.02.2016.

16:47

Dan u SRB - jedno dete oboli, jedno umre od raka
Foto: GettyImages

I u Srbiji 15. februar biće obeležen brojnim akcijama u mnogim gradovima. Jedna od kampanja je i "Čuvaj mi mesto".

Svake godine u Srbiji beleži se porast malignih bolesti kod dece a u isto vreme i pad mortaliteta. Godišnje vise 300 dece, oboli od neke maligne bolesti.

Naziv kampanje “Čuvaj mi mesto” inspirisan je malim herojima .

“Zapravo se radi o tome da je u svetu dečji rak jako izlečiv, više od 80 odsto slučajeva, a u našoj Srbiji je nažalost tek negde oko 70 osto i kad govorimo o procentima - tih deset odsto, taj broj svake godine Srbija nepotrebno izgubi, a to je jedan ceo školski razred dece”, kaže Irina Čepinac Ban iz udruženja “Zvončica”.

Srbija je ove godine deo globalne kampanje koja se zove deca za decu, a na jednom sajtu će se naći i pesma koju je komponovao Kristof Pek, poznati kompozitor muzike za čuveni crtani film “Frouzen”.

“Postoji jedan refren koji pevaju sva deca sveta, znači bukvalno sa cele planete i ova naša decica odavde do Srbije. Zahvaljujući njima jedan jako veliki, snažan snop svetla ide iz Srbije, a to znači što veći snop svetla, to znači i veći broj glasova dece koja pevaju ovaj refren”, navodi Irina Čepinac.

Kako bi bolesni mališani imali što veću šansu za izlečenje važna je izrada Nacionalnog programa naše zemlje za borbu protiv raka kod dece, tvrde iz mreže udruženja.

A srpska mreža organizacija za borbu protiv dečjeg kacera ove godine deo je globalne kampanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: