Novi protesti u Atini, podrška poljoprivrednicima

Više hiljada demonstranata okupilo se u Atini u znak solidarnosti sa poljoprivrednicima, koji danima blokiraju desetine autoputeva i graničnih prelaza.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2016.

15:27

Novi protesti u Atini, podrška poljoprivrednicima
Foto: Tanjug

Poljoprivrednici protestuju protiv reformi penzionog sistema.

Procenjuje se da se na centralnom atinskom trgu Sintagma, ispred grčkog parlamenta, okupilo oko 12.000 ljudi, saopštila je policija, a prenela agencija AFP.

Više od polovine okupljenih su članovi levičarski nastrojenog sindikata Pame, koji nude podršku velikom broju poljoprivrednika koji su juče iz čitave Grčke stigli u Atinu kako bi protestovali protiv reformi.

Sinoć je oko 10.000 demonstranata, uključujući na hiljade poljoprivrednika, prošetalo centrom Atine hodajući iza kolone traktora.

Juče su se demonstranti sukobili sa policijom ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, kao i na autoputu izvan Atine.

Na desetine poljoprivrednika, koji su obećali da će protestovati čitavog vikenda, provelo je proteklu noć na Sintagmi, gde su ispred parlamenta zapalili vatru.

Poljoprivrednici protestuju zbog novih mera štednje pošto levičarska vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa planira da podigne penzione doprinose i poreze kako bi se smanjio grčki budžetski deficit.

Grčka vlada se nada da će obezbediti treću rundu međunarodne pomoći prihvatajući dalje rezove i povećanja poreza koje traže međunarodni kreditori, a ako realizuju svoje planove o novim merama štednje, po 11. put će smanjiti penzije od 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: