CNN: Šta ako Tramp dođe na vlast?

Nakon što je Donald Tramp izgubio u Ajovi, porasle su sumnje da ovaj kandidant za predsedsednika SAD ne može medijsku podršku da pretvori u glasove, piše CNN.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

13:47

CNN: Šta ako Tramp dođe na vlast?
Foto: Beta/AP

Međutim, pobeda u Nju Hempširu je donela novo verovanje da je Tramp možda “najomiljeniji“ republikanski kandidat.

Trampov uspeh je realan, navodi CNN, međutim još je rano za predviđanja, s obzirom na to da Tramp ima manje od 20 od potrebnih 1.237 glasova za nominaciju.

Međutim, Trampov uspeh može da pokaže nešto veoma bitno za raspoloženje koje vlada u SAD. Dvoje kandidata koja su u trku ušli kao favoriti, Džeb Buš i Hilari Klinton, vode tešku borbu.

Činjenica da ni Buš ni Klintonova nisu lako prošli kroz nominacije pokazuje da je demokratija i dalje živa u SAD, ali ako su izbori do sada nešto pokazali, to je da postoje granice moći, navodi CNN.

Ono što spaja Trampa i demokratskog kandidata Bernija Sendersa jesu tvrdnje da je sistem povezan sa “oduzimanjem prava glasa“, da je opremljen protiv običnih Amerikanaca i da sve više postaje takav.

Ali Tramp još nije dao glasačima jasne informacije o tome kakav bi predsednik on bio.

Tramp bi, kako navodi CNN, bio prvi predsednik u američkoj istoriji bez službi u javnom, civilnom ili vojnom sektoru, tako da ne postoje zapisi kako bi se nosio sa političkim izazovima (nasuprot njemu stoji Sanders ,koji ima decenijsko iskustvo rada u Senatu).

U momentu kada je većina kandidata detaljno opisala plan rada na domaćoj ili međunarodnoj politici (od odnosa sa Rusijom do reforme obrazovanja), Tramp to nije učinio.

Trampove izjave po pitanju unutrašnje i spoljne politike su nejasne. On nije jasno izrazio kakve “odnose sa Kinom planira, niti kako će bombardovati ID“.

Tramp je specifikovao posebnu politiku izgradnje zida na meksičkoj granici i zabrani muslimana da ulaze u SAD, piše CNN.

“Amerika ima jaku demokratiju. Kao i Sanders, Tramp je povezan sa delovima društva koji se osećaju izostavljenim. Nažalost, niko od nas ne zna za šta se Tramp zalaže i šta bi uradio ako dođe na vlast“, piše CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: