"Gospodo u Hagu, naučite da poštujete Srbiju"

Život gospodina Zdravka Tolimira daleko je važniji od svih zahteva Haškog tribunala, rekao je premijer Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.02.2016.

14:28

Default images
Foto: Beta/AP

On je naveo da je to ključno pitanje, a ne da li je neko vršio uticaj na svedoke.

"Neko mora da nam pruži odgovor na pitanje zašto je čovek umro u pritvoru", naveo je Vučić i dodao da je njegov odgovor Hagu na jučerašnji odnos prema našem predstavniku na suđenju.

"Gospodo, gospodine Ori, i svi u Haškom tribunalu, naučite da poštujete Republike Srbiju, a onda ćemo da nastavimo razgovore u skladu sa zakonima Srbije".

Primetivši da je neshvatljivo da do danas Vlada Srbije nije dobila odgovor na zahtev da se Tolimir pusti na lečenje, a da je u međuvremenu on umro, Vučić je poručio da niko neće ponižavati Srbiju, pa ni Haški tribunal.

Kako je rekao, u slučaju troje radikala koje potražuje Tribunal radi se o "malim" delima, za koje su predviđene kazne od nekoiko meseci, jer to nisu ratni zločini, a, s druge strane, onako nepoštovanje prema Srbiji koje je iskazano juče, to je neshvatljivo i nedopustivo.

Premijer Aleksandar Vučić dodao je da sve obaveze moraju biti završene do 2. ili 3. marta da bi izbori bili raspisani na vreme.

"Sve obaveze ćemo morati da završimo najkasnije do 2. ili 3. marta, jer je predsednik na putu u poseti Ruskoj Federaciji od 5. ili 6. marta, da ne bismo kasnili sa raspisivanjem izbora. Znači sve pre toga, do 2. ili 3. marta, moramo da završimo. To su rokovi za sve", rekao je Vučić novinarima, upitan kad će biti donet Zakon o javnim preduzećima.

Rekao je da očekuje mnogo od tog zakona, odnosno da se konačno uvede red u javna preduzeća.

"Ja još nisam sasivm zadovoljan", poručio je.

Ljajić: Tribunal upao u svoju zamku

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je povodom ovog slučaja da je to "prvi put da se u Hagu na taj način ponašaju prema bilo kojoj stranci u postupku".

"Ja se dugo bavim problemom Haškog tribunala i ovo je prvi put da se predstavnici suda tako ponašaju. Bilo je perioda kada saradnja nije bila na najvišem nivou, i kada su postojala razlišta gledišta, ali ovakav odnos nikada nije zabeležen", izjavio je Ljajić novinarima.

Ljajić je rekao da je loš utisak neravnopravnog tretmana na ročištu stvorilo to što je pravni zastupnik Obradović prekidan u pola rečenice, kao i način na koji se sudija Ori obraćao Obradoviću, a prema proceni Ljajića, oni nemaju pravo da se tako ponašaju.

"Obradović je iznosio svoje stanovište i oni mogu s time da se ne slažu i kritikuju, ali nemaju pravo da se na taj način ponašaju", istakao je Ljajić.

On je dodao da je Srbija u potpunosti posvećena ispunjavanju međunarodnih obaveza i da očekuje minimum poštovanja sa druge starane, pa čak i kada se različito gleda na pojedina pitanja.

"Mi činimo sve da naše obaveze prema Tribunalu ispunimo, ni u jednom trenutku ne ugrožavajući ukupno društveno političku stabilnost zemlje. Time smo se rukovodili svih ovih godina", istakao je Ljajić.

On je komentarišući zahtev za povratak lidera Srpske radikalne stanke Vojislava Šešelja u Hag i hapšenje troje radikala, podsetio da je Šešelj pušten zbog lošeg zdravlja, a da Hag nije zatražio nijednu garanciju od Srbije.

Ljajić je rekao i da Srbija nije učinila ništa pogrešno, već da je grešku napravio Tribunal, od toga da Šešelja drži 12 godina bez presude, pa da ga pusti, a posle zahteva da se vrati u pritvor.

"Mi smo bili posmatrač u slučaju, niko nas ništa nije pitao, niti konsultovao, a onda se traži da Srbija ispunjava obaveze i to u vrlo nezgodnom trenutku", rekao je on.

Ljajić je rekao i da mandat sudijama Tribunala ističe u martu, i da oni do tada žele to da završe, ali ne zbog Šešelja, niti zbog Srbije, već zbog isteka mandata, jer ako to ne urade, onda moraju da traže od Saveta bezbednosti saglasnost za produžetak mandata.

Kako je naveo, to podrazumeva obavezu država članica da finansiraju, ne samo sudije, već celokupnu administraciju.

"Tribunal je upao u sopstvenu zamku i traži način da izađe, a čini mi se da mi plaćamo cenu", rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: