Vojska VB u Jordanu: Vežbe za Ruse, ne za ID

Oko 1.600 pripadnika britanske vojske će biti raspoređeno u Jordanu, a Dejli Telegraf navodi da je to priprema za mogući sukob NATO zemalja sa Rusijom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

12:15

Vojska VB u Jordanu: Vežbe za Ruse, ne za ID
foto: Getty Images

Izvori iz vojske su britanskom listu rekli da najavljene vojne vežbe, koje će simulirati invaziju na Irak, nisu priprema za slanje kopnene vojske za borbu protiv Islamske države, već da je svrha da se vojska pripremi za moguću rusku invaziju Ukrajine ili Istočne Evrope.

“To neće biti vežbe protiv Islamske države, više se radi o tome da se obave pripreme za udruživanje sa vojskom SAD u Ukrajini, nego u Siriji. Ovo nije ta vrsta sile od koje biste očekivali da uđe u sukob sa grupom džihadista u Alepu“, naveo je neimenovani izvor.

Cilj vežbe je, prema njegovim rečima, da se pokaže da je britanska vojska u mogućnosti da rasporedi 30.000 vojnika na bilo koje mesto u svetu.

U januaru je oko 80 oklopnih vozila iz Velike Britanije prebačeno u jordansku luku Akba, a u vežbama će biti korišćeno više od 300. Akcije vojske će biti sprovedene u jugozapadnom, pustinjskom delu Jordana, gde su od ranije stacionirane tri divizije britanske vojske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: