Sudan i Bahrein prekidaju odnose sa Iranom

Posle Saudijske Arabije, Sudan i Bahrein odlučili su da prekinu diplomatske odnose sa Iranom. Bahrein pozvao iranske diplomate da napuste zemlju u roku od 48 h.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 04.01.2016.

13:09

Default images

Šef saudijske diplomatije Adel el Džubeir rekao je da ta zemlja neće dozvoliti Iranu da "potkopava bezbednost kraljevine".

"Napad na Ambasadu i konzulat Saudijske Arabije predstavlja flagrantno kršenje međunarodne konvencije", istakao je saudijski ministar.

"Nećemo dozvoliti Iranu da ugrožava našu bezbednost i podržava one koji prete stabilnosti u regionu", rekao je Adel el Džubeir, prenosi Sputnjik.

Pogubljenje šiitskog sveštenika Nimra Bakera el Nimra, oštrog kritičara saudijskih vlasti, u subotu u Saudijskoj Arabiji, izazvalo je proteste u Teheranu, gde je gađana saudijska ambasada. Saudijska Arabija je posle toga odlučila da prekine diplomatske odnose s Iranom.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su danas povukli svog ambasadora iz Irana i sveli diplomatske odnose s tom zemljom na minimum.

"Abu Dabi je odlučio da povuče svog ambasadora iz Teherana i naložio je smanjenje na minumim iranskih diplomata u zemlji zbog mešanja Irana u unutrašnja pitanja zalivskih zemalja", navelo je Ministarstvo inostranih poslova UEA i dodalo da će dve zemlje od sada imati otpravnike poslova kao diplomatske predstavnike.

El Nimr (56) je pogubljen zajedno s još 46 osoba, a bio je centralna figura šiitskih protesta koji su izbili 2011. kao deo Arapskog proleća. Bio je veliki kritičar sunitskih vlasti u Bahreinu, koje su surovo suzbile šiitske proteste 2011. Saudijska Arabija je poslala vojsku da pomogne bahreinskim vlastima u borbi s demonstrantima, strahujući od širenja protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: