Njiva ne odlaže zatvor, ali rijaliti može

U Srbiji nije retkost da neko odloži izdržavanje zatvorske kazne, ali prošla godina će ostati upamćena po odlaganju zatvora zbog rijaliti programa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2016.

16:32

Njiva ne odlaže zatvor, ali rijaliti može
Foto: B92

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda smatra da je takva odluka nelogična. Kristijan Golubović, osuđen na osam godina zatvora, treba da se javi na izdržavanje kazne 5. januara.

Kada sud donese pravnosnažnu presudu, nju je teško ili gotovo nemoguće osporiti, ali je moguće nebrojeno puta odložiti izdržavanje kazne

"Zakon ne ograničava eksplicitno koliko se puta može podneti molba, iz čega proizilazi da može nebrojeno puta, ali kaže se da, ukoliko se posumnja na zloupotrebu, da takva molba bude odbijena", kaže Ivana Ramić iz Prvog osnovnog suda.

Razlozi za odlaganje kazne su rođenje deteta, bolest osuđenika ili bliskog srodnika, sezonski radovi kada nema ko drugi da ih obavlja ili neki neodložan posao koji bi mogao da izazove znatnu materijalnu štetu. Rijaliti je, prema mišljenju Višeg suda u Beogradu, baš takav posao

"To je nelogična odluka. Imamo stotine slučajeva u kojima građani, seljaci traže odlaganje izvršenja od tri ili četiri meseca da bi orali njivu, pa im se dešava da budu odbijeni, a sa druge strane imamo odlaganje zbog rijalitija, koji kod većine građana izaziva negativne kritike. To je sasvim nelogično i neprihvatljivo", kaže Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Prvi osnovni sud smatrao je da rijaliti nije pravi razlog za odlaganje kazne i da je osuđenik u vreme sklapanja ugovora već znao kada treba da se javi na izdržavanje. Pre toga mu je već odložen zatvor zbog rođenja deteta. Ali Viši sud je drugačije odlučio.

Advokat Nikola Todorović kaže da Golubović ne izbegava četiri godine zatvora, koliko mu je još ostalo da odsluži.

"Ako vam kažem da je on mogao da ostane u Nemačkoj, da nije morao da se vrati, a da se vratio, jasno je pokazao da želi da odsluži kaznu", kaže Golubovićev branilac.

Prošle godine 280 osuđenika tražilo je odlaganje kazne pred Prvim sudom u Beogardu, 151 molba je usvojena. Zatvori su puni, pa se na izdržavanje kazne svakako čeka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: