"Ograničiti porast temperatura na manje od 2°C"

Francuski šef diplomatije Loran Fabijus podneo je nacrt sporazuma o smanjenju emisija štetnih gasova koji prete da potpuno poremete klimatski sistem planete.

Izvor: B92

Subota, 12.12.2015.

12:33

Default images
foto: Beta/AP

On je nacrt predao ministrima zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi u Parizu.

Fabijus, koji je predsedavao skoro dvonedeljnim pregovorima učesnika iz 195 zemalja na samitu u francuskoj prestonici, predao je danas, uz aplauz i usklike, sporazum ministrima koji sada treba da odluče da li će ga odobriti ili ne, prenosi AFP.

On je rekao da predloženi sporazum ima za cilj da se porast globalnih temperatura ograniči na ispod dva Celzijusova stepena, s tim da se teži ka spuštanju tog praga na 1,5 stepena.

Istakao je da će predloženi sporazum biti pravno obavezujući te da će biti "istorijska prekretnica" ukoliko bude usvojen, opisavši ga kao pravednog, trajnog, dinamičnog i izbalansiranog, navode agencije.

Kako je precizirao, nacrtom sporazuma je predviđeno finansiranje za zemlje u razvoju do 2020. godine u visini od 100 milijardi dolara godišnje, kao i petogodišnje revizije nacionalnih planova za smanjenje globalnog zagrevanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: