Na Ajfelovoj kuli poraslo virtuelno drveće (FOTO)

Ajfelova kula u Parizu je osvetljena zelenom bojom zbog samita o klimi i umetničkog projekta rasta "virtuelnog drveća" na njoj u znak podrške pošumljavanju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2015.

14:13

Default images
Foto: Tanjug

Lansiranju tog projekta, nazvanog "Jedno srce, jedno drvo", sinoć su u Parizu prisustvovali generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun i francuska glumica Marion Kotijar, prenela je agencija AFP.

Taj projekat omogućava korisnicima pametnih telefona da "posade drvo" na Ajfelovoj kuli, izjavila je umetnica Naziha Mestaui.
Foto: Tanjug
"Svako će na Ajfelovoj kuli moći da posadi virtuelno drvo, koje će onda rasti u ritmu njegovog srca, a nakon toga će svako virtuelno drvo biti stvarno zasađeno u sklopu programa pošumljavanja", objasnila je Mestaui.

Korisnici pametnih telefona mogu da skinu aplikaciju koja beleži njihove otkucaje srca putem senzora i zatim ih projektuje na Ajfelovoj kuli zajedno sa slikom drveta, imenom osobe i kratkom porukom.

Učesnici će moći da prate rast svog pravog drveta, koje će od 2016. biti posađeno na području Australije, Brazila, Senegala, Indije, Francuske, Perua i Obale Slonovače.
Foto: Tanjug
"Ideja je da se poveže virtuelno i stvarno, tehnologija i priroda, kao i da svako dobije priliku da deluje na opipljiv način.

U Parizu je juče započela dvonedeljna konferencija o klimi, kojoj prisustvuje oko 150 svetskih lidera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: