Polovina Nemaca neće četvrti mandat Merkelove

Skoro polovina Nemaca protivi se eventualnom četvrtom mandatu kancelarke Angele Merkel, pokazuje anketa koju je danas objavio "Velt am zontag".

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2015.

12:08

Default images
Foto: Beta/AP

Prema ispitivanju koje je sproveo Enmid, 48 odsto građana ne želi da Merkelova provede još jedan mandat na mestu kancelara, ali istovremeno 44 odsto ispitanika podržava ideju da ona i posle 2017. ostane na funkciji kancelarke.

Uprkos unutarstranačkim nesuglasicama oko politike prema izbeglicama, anketa pokazuje da Merkelova ima podršku pristalica svoje Unije i to takvu da čak 87 odsto ispitanika podržava njen četvrti mandat, dok je samo 12 odsto njih protiv.

Ipak, većina Nemaca, odnosno 47 odsto ispitanih smatra da je njen pristup izbegličkoj krizi pogrešan, dok 40 odsto njih smatra da je ispravan.

Merkelova je na mesto nemačkog kancelara stupila najpre 2005. godine predvodeći velike koaliciju demohrišćana i socijaldemokrata, zatim je 2009. bila na čelu koalicije Unije i liberala, da bi 2013. godine u trećem mandatu ostala na čelu vlade velike koalicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: