"Turska pojačala snabdevanje terorista oružjem"

Sirijska vojska saopštila je da je Turska nedavno pojačala snabdevanje oružjem, municijom i opremom, kako je navela, “terorista u Siriji”.

Izvor: B92

Subota, 28.11.2015.

20:27

Default images
Foto: Thinkstock

"Mi imamo određene informacije da je turska vlada nedavno pojačala podršku teroristima kao i obim isporuka oružja, municije i opreme neophodne da nastave svoje kriminalno delovanje", navodi se u saopštenju sirijske vojske, prenosi Rojters.

Sirijska vlada je opisala kao teroriste sve grupe koje se bore protiv predsednika Bašara al Asada tokom rata koji traje već četiri i po godine i intenziviran je otkako je Rusija vojno intervenisala na strani Damaska vazdušnim udarima koji su počeli 30. septembra.

Tenzije na sirijsko-turskoj granici su pojačane otkako je Turska oborila ruski avion u utorak, podseća Rojters.

Mnogi od ruskih vazdušnih udara pogodili su pobunjenike koje podržavaju Asadovi inostrani neprijatelji, uključujući Tursku, Saudijsku Arabiju i SAD.

Saopštenje komande sirijske vojske navodi da se oružje doprema u isporukama za koje Turska tvrdi da su humanitarna pomoć, navodi Rojters.

Takođe se navodi da se oružje doprema u zamenu za opljačkane sirijske i iračke antikvitete i naftu koja se prodaje po niskim cenama.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je negirao optužbe da njegova zemlja kupuje naftu od ID, navodeći da ko god to tvrdi mora i da dokaže tako nešto.

Sirijska vojska, takođe, tvrdi da je Turska ispalila više projektila prema njenim položajima od petka uveče sa lokacije u blizini granice i provincije Latakija.

Izvor u sirijskoj armiji je rekao Rojtersu ranije ove sedmice da pobunjenici masovno koriste antitenkovske rakete američke proizvodnje koje je platila Saudijska Arabija, a isporučene su preko Turske proteklih nedelja, kao i da to oružje utiče na stanje na bojnom polju.

U saopštenju vojske se još dodaje da "turske vlasti namerno stvaraju stanje haosa u bezbednosti na sirijsko-turskim granicama, što dovodi do lakog kretanja terorista iz Sirije ka Evropi kako bi izveli svoje kriminalne akcije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: