"Briselu u nedelju uveče pretio napad"

Belgijski ministar unutrašnjih poslova Žan Žambon izjavio je da je Briselu u nedelju uveče pretio napad i da su bezbednosne snage nizom racija to sprečile.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

13:46

Default images

"Bilo je naznaka da će u nedelju uveče biti napada, ali se to nije dogodilo", rekao je Žambon belgijskoj mreži VRT, ne precizirajući kakva vrsta napada je bila planirana.

On je dodao da inače ne bi mogao da bude uveden najviši mogući nivo bezbednosti, nivo četiri, koji se uvodi samo kada se proceni da je reč o "ozbiljnoj i neposrednoj pretnji", prenosi AP.

Belgijske vlasti su u nedelju stavile u pritvor 16 osoba, ali su narednog dana oslobodile sve sem jedne, podseća američka agencija.

U racijama nije otkriven eksploziv niti vatreno oružje, a odbegli Salah Abdeslam nije pronađen.

Belgija je 21. novembra uvela četvrti nivo uzbune, zatvorivši metro i upozorivši građane da izbegavaju mesta na kojima ima puno ljudi, zbog "ozbiljne i neposredne" pretnje napadom.

Nakon što su bili zatvoreni četiri dana usled maksimalnih mera obezbeđenja, podzemna železnica i škole od danas u Briselu ponovo rade.

Mere bezbednosti u belgijskoj prestonici će ipak ostati na veoma visokom nivou, pa ulicama tog grada i dalje patroliraju stotine naoružanih policajaca i vojnika, preneo je BBC.

Belgijske vlasti su sinoć saopštile da u Briselu, gradu od 1,2 miliona stanovnika, ostaje na snazi četvrti stepen opasnosti, što znači da postoji pretnja od "ozbiljnog i neposrednog terorističkog napada".

U ostatku zemlje na snazi je treći stepen opasnosti.

Belgija je u centru istrage pariskih napada, pošto su u tom gradu živela dvojica bombaša-samoubica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: