Bajden: Istorijski korak Srbije i Kosova

Američki potpredsednik Džo Bajden izjavio je da su dogovori Beograda i Prištine "istorijski korak".

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2015.

19:11

Default images
foto: Beta/AP

Bajden je u Zagrebu u obraćanju novinarima na kraju samita Brdo-Brioni, povodom napretka koji je ostvaren u regionu, rekao da Srbija i Kosovo imaju produktivan odnos.

Dogovori Kosova i Srbije su istorijski korak, rekao je Bajden i pozdravio lidere u Beogradu i Prištini koji su omogućili sporazume.

Bajden je izjavio da je ulazak zemalja jugoistočne Evrope u EU i NATO najbolji način za unapređenje mira, blagostanja i bezbednosti u regionu.

"Sanjamo da će postojati Evropa koja će biti celovita, mirna i jedinstvena i smatramo da to nije moguće bez jugoistočne Evrope, Balkana. To je jemstvo da će postojati Evropa koja je celovita, jedinstvena i u miru", rekao je Bajden na kraju samita Procesa "Brdo-Brioni" koji je u Zagrebu okupio lidere zemalja Zapadnog Balkana.

Podsećajući da su zemlje regiona različito napredovale u procesu evroatlantskih integracija, Bajden je rekao da SAD snažno podržavaju članstvo Crne Gore u NATO i da vrata tog vojnog saveza ostaju otvorena.

Bajden je naglasio da je region jugoitočne Evrope kojim se bavi više od 25 godina, pretrpeo korenite promene.

On je rekao da više ne vidi ljude koji pucaju jedni na druge, već ljude koji se međusobno šale."To je korenita promena. To pokazuje da je moguća transformacija od nesuglasica ka saglasnosti", dodao je.

U zajedničkom obraćanju posle samita Procesa "Brdo-Brioni" sa predsednicima Hrvatske i Slovenije i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, potpredsednik SAD je ocenio da je sastanak bio produktivan i da mu se činilo da "sluša gals jedne porodice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: