Još jedan napad u BiH, kakva je bezbednost regiona

Serija terorističkih napada u Bosni se nastavlja. Na policijsku stanicu u bosanskom mestu Zavidovići bačena je bomba.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2015.

16:24

Default images

Bosna noćas nije bila mirna. Na krovu policijske stanice u Zavidovićima, nešto iza ponoći eksplodirala je bomba. Nema štete ni povređenih.

"Budući da raspolažemo određenim indicijama da u ovom slučaju postoje elementi terorizma, postupanje je u ovom slučaju preuzelo Tužilaštvo BiH koje i rukovodi ovom istragom i po čijem zahtevu je formiran zajednički policijski tim", rekla je Aldina Ahmi, portparolka policije.

Ubistvo vojnika u sarajevskom predgrađu Rajlovići, topovski udar u tunelu dok njime prolazi vojni zvaničnik pa napad u Zavidovićima - sve to građane je učinilo veoma nespokojnim.

"Naravno da ovo zvuči zabrinjavajuće i za građane Zavidovića i za građane BiH, a i razočaravajuće je naravno. Ali vidim da nadležne snage sigurnosti su uzele posao u svoje ruke i da će rasvetliti ovaj događaj. Ovo doprinosi osećaju sigurnosti i mislimo da, unatoč razočarenjima, ne bi trebalo imati prostora za paniku, kaže Suad Omerašević, načelnik Opštine Zavidović Suad Omerašević.

Događaji u Federaciji pažljivo se prate i u Republici Srpskoj. Predsednik ovog entiteta kaže da atmosferi nesigurnosti doprinosi slab rad bezbednosnih službi.

"U Bosni i Hercegovini, te strukture su veoma labilne, veoma su politički motivisane i vi niste mogli da čujete u svim ovim terorističkim napadima u Bosni i Hercegovini da su političari kod Bošnjaka prvi izašli i to kvalifikovali kao terorizam. Pravdali su to nekim trivijalnim razlozima - narkomani, padavičari... Nikad nisu rekli da su to teroristi, a sve što su činili bio je terorizam", navodi predsednik RS Milorad Dodik.

Da je Bosna i Hercegovina terorizmom najugroženija država u regionu - kažu i stručnjaci.

"Vidimo da ekstremisti u Bosni napadaju vojsku, policiju - napadaju simbole države. Pratili ste svi sajtove na kojima je slavljeno to što se dešavalo u Sarajevu i rečnik koji se koristi govori o ideji da se uništi Bosna kao država", kaže Zoran Dragišić profesor Fakulteta za bezbednost.

Dragišić zaključuje da bi ključ za rešenje problema mogla da bude regionalna saradnja, te da bi Bosna mogla da prihvati pomoć koja joj se nudi od suseda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: