Utorak, 10.11.2015.

18:25

Priština suspendovala sporazum o ZSO

Ustavni sud Kosova odlučio je da privremeno suspenduje Briselski sporazum sa Srbijom postignut u avgustu ove godine o Zajednici srpskih opština, javlja Koha.

Izvor: B92

Default images

Ustavni sud je odluku doneo jednoglasno, a formiranje ZSO suspendovano je do konačne odluke suda.

„Na sednici održanoj 10. novembra 2015. godine Ustavni sud Republike Kosovo suspendovao je i u isto vreme usvojio internu meru u slučaju KO130/15 na zahtev koji je podnela predsednica Republike Kosovo o formiranju Zajednice srpskih opština“, navodi se u saopštenju suda.

Osim toga, ističe se da će suspenzija sporazuma o ZSO biti na snazi do početka januara seledeće godine, do kada će sud doneti odluku "za" ili "protiv" sporazuma o ZSO, kao i da suspenzija sporazuma "ne prejudicira dalje odluke" koje će ovaj sud doneti.

Opozicione partije – Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Incijativa za Kosovo već neko vreme na razne načine blokiraju rad Skupštine Kosova, pošto smatraju da je sporazum o zajednici i demarkacija granične linije sa Crnom Gorom u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Podsećamo, predsednica Kosova Atifete Jahjaga krajem oktobra donela je odluku da od Ustavnog suda zatraži ocenu ustavnosti sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Jahjaga je rekla da je, posle razgovora sa premijerom i njegovim zamenikom, kao i sa liderima opozicije, donela odluku da se obrati Ustavnom sudu i zatraži da se oceni koliko su principi sporazuma o Zajednici srpskih opština u skladu sa ustavom Kosova.

To je ubrzo podržao i predsednik Kosova Isa Mustafa, koji je je naglasio da će u celosti poštovati odluku Ustavnog suda, jer je on glavni arbitar u proceni ustavnosti tog sporazuma.

Osim toga, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj istakao je tada da kosovska opozicija nema drugu mogućnost osim da onemogući sprovođenje sporazuma o formiranju ZSO.

"Ukoliko ti sporazumi sada stupe na snagu Kosovo više neće imati snage ni da ih koriguje niti da ih obesnaži", smatra Haradinaj, navedeno je u njegovom govoru koji zbog blokade parlamenta nije mogao da održi, a koji su preneli kosovski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: