Tanjug i dalje postoji, ali neće dugo

Novinska agencija Tanjug nije izbrisana sa liste Agencije za privredne registre, ali su radnici obavešteni da će agencija uskoro prestati sa radom, saznaje B92.

Izvor: B92

Sreda, 04.11.2015.

11:11

Default images
Foto: Tanjug

Kako nam je rečeno, direktorka Tanjuga Branka Đukić juče jeste zaposlenima rekla da je bila u Vladi Srbije, gde joj je saopšteno da se državna agencija gasi.

Iako ona nije želela da govori za B92 o ovoj temi, predsednik sindikata Tanjuga Mirko Dragišić je rekao da je jasno da Tanjug neće nastaviti sa radom, a neće biti ni podele akcija.

"Nije tačno ni da je Tanjug izbrisan iz APR, jer bi to značilo da ne bismo dobili novembarske plate. Svih 180 zaposlenih i dalje radi i dolazi na posao", rekao je Dragišić.

Zaposleni sada očekuju novembarsku platu, a zatim i zakonom propisane otpremnine. Kako je naveo "Blic", imovina Tanjuga će preći u Direkciju za imovinu.

Gašenje Tanjuga možda neće značiti da će država ostati bez agencije, jer su još pre nekoliko meseci pojavile informacije da će Vlada Srbije osnovati Biro za komunikacjie, koji bi nastao na temeljima današnjeg Danjuga.

Inače, Tanjug je bio na spisku medija koje je trebalo privatizovati, ali u dva kruga se nije javila ni jedna zainteresovana strana.

Podestimo, po tumačenju koje je UNS nezvanično dobio iz Vlade, prestankom važenja Zakona o novinskoj agenciji Tanjug, u ponoć 31. oktobra 2015. godine, formalno-pravno prestala je da postoji nacionalna novinska agencija.

Zbog toga i zaposlenima neće biti podeljene akcije, što je slučaj sa ostalim neprivatizovanim medijima.

Agencija koja je decenijama bila jedan od stubova informativnog sistema zemlje, proslavila bi u četvrtak 72. rođendan.

Tanjug je osnovan tokom Drugom svetskog rata u bosanskom Jajcu, kao Telegrafska agencija nove Jugoslavije sa ciljem da širi informacije o antifašističkoj borbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: