Protest u Moskvi: "Asad je ubica, stidi se Rusijo"

U Moskvi je održan prvi miting protiv rata u Siriji i ruske vojne intervencije u toj zemlji. Tokom mitinga koji je okupio stotinu ljudi uhapšene su dve osobe.

Izvor: B92

Subota, 17.10.2015.

17:40

Default images
Foto: Beta/AP

Demonstranti okupljeni na Trgu Suvarova nosili su parole na kojima piše: "Putin, to je rat", "Asad je ubica, stidi se Rusijo", "Putin je lažov", "Objavite rat korupciji u Rusiji"... Plakat Putin je ubica izazvao je posebnu pažnju. Pažnju polcije.

Organizator protesta Mihail Kriger navodi da je ideja protesta da se ne dozvoli da Sirija postane novi Avganistan. On je imao poruku za savet federacije koji je odobrio upotrebu ruske vojske u Siriji- Ali i za sve koji se na mitingu nisu pojavili.

"Kada budete čupali kose jer vam vraćaju sinove u sanducima, setite se da vas je baš bilo briga za sve što vlast radi i da ste sve ovo odobrili", naveo je on.

"Ja ne želim da tamo ginu ruski mladići, to je prvo. A drugo u postojećoj situaciji to izazvia krajnje negativan odnos ka RUsiji, a meni je ugled Rusije važan", rekao je jedan demonstrant.

"Jedan dan rata košta budžet mnogo, još ako pošalju kopnenu vojsku,a Rusija ne treba da se mesša u religiozni konflikt da bi zaštitla diktatora Asada", smatra drugi. Prema poslednjim istraživanjima Levada centra 72 odsto Rusa podržava vojnu intervenciju u Siriji, skoro isti procenat boji se da bi to moglo da se pretvori u drugii Avganistan za Rusiju.

Nedelju dana pre interveicije stvari su drugačije stajale. 69 odsto je bilo provit vojnog mešanja. Ovu promenu stručnjaci objašnjavaju nedostupnošću federalnih kanala za opozciju ali i velikom podrškom koju uživa vlast među stanovništvom. Ruska vazdušna operacija u Siriji počela je 30. septembra. Od tada je bombardovano na stotine ciljeva ekstremističke Islamske države. Međutim, Zapad optužuje Rusiju da јe intervenciju u Siriji započela kako bi podržala režim sirijskog predsednika Bašara Al Asada i da su joj mete pobunjenici koji se bore protiv Asadovog režima koje su obučavale SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: