MH17:Proizvođač raketa krivi Ukrajinu, mediji Ruse

Proizvođač raketnog sistema BUK, za koji se sumnja da je uzrok pada aviona na letu MH17 objavio je rezultate svoje istrage o tragediji, okrivljujući Ukrajinu.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 13.10.2015.

10:02

Default images
screenshot

Holandski mediji, pak, pozivajući se na međunarodne istražitelje, tvrde da je raketa kojom je pogođen malezijski avion ispaljena sa teritorije proruskih snaga.

Kompanija Almaz – Antej, proizvođač raketnog sistema BUK, je navela da je raketa eksplodirala na 20 metara razdaljine od levog motora Boinga Malezija erlajnsa.

“Oštećenja koja su naneta avionu su delom prouzrokovana uništenjem elemenata konstrukcije, kompletna šteta nije samo zbog udarnog talasa projektila“, naveo je direktor Jan Novikov.

Na konferenciji za medije predstavljena je rekonstrukcija događaja, u trominutnom snimku navedeno je da rezultati istrage kažu da je MH17 oboren sa teritorija koje su kontrolisale ukrajinske snage.

“Danas sa sigurnošću možemo da kažemo da je Boing oboren projektilom tipa 9M38 iz sistema BUK iz pravca Zarošenskoja. Naši rezultati su potpuno drugačiji od onih koje je imaju holandski istražitelji“, rekao je Novikov.

Prema njegovim rečima, raketa nije mogla da bude ispaljena iz regiona Snežnoja, kako tvrde Holanđani, jer onda nijedan destruktivni element ne bi mogao da pogodi levi motor i levo krilo aviona.

Međutim, kako prenosi holandski dnevnik "Volkstrant", međunarodni istražitelji su zaključili da je avion "Malezijan erlajnsa" na letu MH17 u julu prošle godine oboren raketom BUK koja je proizvedena u Rusiji, a ispaljena iz istočnog dela Ukrajine, koju pod kontrolom drže proruske snage.

Pozivajući se na tri izvora bliska istrazi, ugledni list precizira da je istragom utvrđeno da je avion pogođen raketom BUK zemlja-vazduh 17. jula 2014. godine, dok je leteo na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur.

U izveštaju se, kako navodi "Volkstrant", odbacuje tvrdnja Moskve da je avion pogodila raketa koju su ispalile ukrajinske trupe dok je leteo na oko 33.000 stopa iznad Ukrajine.

Međutim, dva izvora su rekla holandskom listu da je "raketa BUK razvijena i proizvedena u Rusiji".

"Može se pretpostaviti da proruski aktivisti ne bi bili sposobni da operišu takvom napravom. Postoji sumnja u umešanost bivših ruskih vojnih zvaničnika", rekao je neimenovani izvor "Volkstrantu".

U toku dana očekuje se i zvanični izveštaj holandskih istražitelja, o tragediji u kojoj je stradalo 298 putnika i članova posade.

U tom izveštaju će, posle skoro 15 meseci, biti saopšteni rezultati istrage pada „boinga-777" malezijske aviokompanije na istoku Ukrajine u Donjeckoj oblasti, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Konačni izveštaj međunarodnog tima istražitelja podneće predsednik Saveta za bezbednost Holandije Tjibe Justra u bazi holandskog vazduhoplovstva Gilze-Rejn na jugu zemlje.

U Savetu je rečeno da mandat tog tela nije bio da utvrdi ko je "povukao obarač" i da se "istraga nije bavila pitanjem krivice ili odgovornosti", već da se time bavi holandsko tužilaštvo koje sprovodi krivičnu istragu.

U dokumentu bi, između ostalog, trebalo da se nađu odgovori na pitanja o uzroku pada aviona i zaključak o odluci o letu iznad zone konflikta.

Takođe bi trebalo da pruži odgovor zašto su holandske porodice morale da čekaju između dva i četiri dana da bi dobile potvrdu da su njihovi rođaci bili u avionu, kao i da li su putnici i posada znali da avion pada, prenosi francuska agencija.

Preliminarni izveštaj Saveta o uzrocima pada "boinga" bio je objavljen 9. septembra 2014. na osnovu prvobitno dostupnih informacija, gde je, između ostalog, navedeno da se avion raspao u letu zbog oštećenja izazvanih spoljnim udarom brojnih "visokoenergetskih objekata".

Avion se srušio u vreme oštrih borbi ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine, a zvanični Kijev i Zapad okrivili su direktno proruske snage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: