Četiri palestinska napada na Izraelce

Palestinski napadi na Izraelce nastavljeni su danas, ne samo u Jerusalimu i na Zapadnoj obali, već i u Tel Avivu i na severu Izraela u Afuli.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2015.

23:56

Default images

U Tel Avivu je Palestinac iz istočnog Jerusalima napao šraficigerom četvoro Izraelaca, lakše ih povredivši, a potom ga je ubio jedan vojnik.

Palestinski demonstranti su se u međuvremenu sukobili s izraelskim snagama na više mesta na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, gde je ubijen dvadesetogodišnji demonstrant bojevom municijom, kako su saopštili palestinski bolnički zvaničnici i očevici.

Četiri Izraelca poginula su u napadima od četvrtka prošle nedelje. Sedam Palestinaca, uključujući četvoro napadača, poginulo je u neredima. Više od 130 Palestianca je ranjeno u demonstracijama i sukobima širom Zapadne obale i istočnog Jerusalima, navodi Asošijeted pres.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je sinoć zabranio poslanicima da posećuju svetilište u Jerusalimu koje je bilo u fokusu sukoba između palestinskih demonstranata u izraelskih policajaca u poslednje tri nedelje. U međuvremenu tvrdolinijaši u izraelskoj vladajućoj koaliciji vrše pritisak na oštrije mere protiv nasilja i nastavak širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Međutim, Netanijahu po svoj prilici strahuje da bi oštriji odgovor naljutio administriciju SAD i doveo do povećanog broja žrtava na obe strane, a takođe povećao opasnost od izbijanja novog palestinskog ustanka, poput onih iz 1980-tih i 2000-tih godina.

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je danas da neće dozvoliti da njegov narod bude uvučen u još više nasilja u Jerusalimu, ali da podržava "mirni narodni otpor" i demonstrante koji su se sukobili s policijom na mestu gde se nalazi džamija Al Aksa.

Izrael je tu povećao bezbednost i danas je policija stavila metalne detektore na ulazu u jerusalimski stari grad. Odatle su se sukobi proširili u poslednjim danima na arapske kvartove u Jerusalimu, a potom i Zapadnu obalu, teritorije koju je Izrael osvojio u šestodnevom ratu 1967. godine i gde Palestinci nameravaju da osnuju svoju državu.

U sredu je pak bilo incidenata i u centralnom i južnom Izraelu, a danas u Tel Avivu i na severu.U takvoj situaciji Netanijahu je upozorio Izraelce da budu na oprezu, a gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat, nekadašnji vojni oficir, koji ima dozvolu za nošenje oružja, pozvao je građane koji imaju takve dozvole da svakodnevno nose oružje kako bi se suprotstavili napadačima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: