Nastavak suđenja Mladiću 19. oktobra

Višednevni iskaz na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom završila je Zorica Subotić, veštak odbrane za balistiku.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2015.

17:54

Default images

Subotić je odgovarala na dodatna pitanja Mladićevog branioca Branka Lukića, ali i tužioca Adama Vebera.

Ispitivanje je bilo posvećeno tehničkim detaljima o svojstvima minobacačkih granata i modifikovanih avio-bombi koje su 1992-95. eksplodirale u Sarajevu, pri čemu je nastradao i ranjen veliki broj civila, kao i o pojedinostima istraga o tim incidentima.

Subotić je ostala pri glavnom iskazu da ni za jedan od napada iz minobacača odgovornost ne snosi Vojska Republike Srpske, kako je navedeno u optužnici protiv generala Mladića.

Svedokinja nije negirala da je VRS lansirala modifikovane avio-bombe na Sarajevo, ali je tvrdila, takođe suprotno optužnici, da su one bile precizne i da su upotrebljavane protiv vojnih ciljeva u gradu.

Optužnica generala Mladića (73), ratnog komandanta VRS, tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem.

Haški proces generalu Mladiću biće, u skladu s ranije utvrđenim rasporedom rada, nastavljen 19. oktobra, kada će odbrana pred sudije izvesti svog sledećeg svedoka.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida i ;uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: