Porošenko: Prekid vatre, ali ne i kraj rata

Tokom prve sedmice oktobra u "zoni izvođenja antiterorističke operacije" održao se potpuni prekid vatre, izjavio je danas ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

13:21

Default images
Foto: Beta/AP

On je dodao da rat još nije gotov i da ukrajinska vojska treba još dugo da ostane u Donjeckom basenu kako se "ruska vojska" ne bi smestila "u KIjevu, Lavovu ili Odesi".

"Prve nedelje oktobra na frontu imamo najzad režim potpunog prekida vatre. Nijedan pucanj. To još nije mir, to još nije kraj rata, jer će kraj rata biti onda kada bude oslobođen poslednji pedalj ukrajinske zemlje od neprijatelja, okupatora, uzurpatora", rekao je Porošenko a prenosi agencija UNN.

Agencija prenosi reči Porošenka da ukrajinske Oružane snage treba još dugo da budu na istoku u Donbasu kako "ruska vojska ne bi napredovala po čitavoj teritoriji Ukrajine".

Prema njegovim rečima, garancija primirja je samo "pouzdanost ukrajinske vojske".

"Garancija primirja i mira može da bude samo pouzdanost ukrajinske odbrane, visoka disciplina, visok moralni duh ukrajinske vojske. Shvatite sami i objasnite svima, mi ne ratujemo samo za Donbas i Lugansku oblast. Mi branimo čitavu zemlju", rekao je on na Fakultetu odbrane Kijevskog nacionalnog univerziteta "Taras Ševčenko".

Porošenko je rekao i da je "neprijatelj sada najveće napore usmerio na destabilizaciju stanja u ukrajinskoj vojsci".

U uslovima zatišja na frontu, glavni zadatak je informativni rat, smatra predsednik Ukrajine.

"U ovim uslovima, kada su obustavljena vojna dejstva, neki misle da je glavna opasnost već prošla. Ja sam uveren da će se na informativnom frontu situacija samo zaoštriti", kazao je Porošenko, dodajući da će se Ukrajina "i ubuduće protiv kremaljske propagande i laži boriti istinom i objektivnošću", preneo je Ukrinform.

Agencija UNIAN navodi da je ukrajinski predsednik najavio pozivanje novinara sledeće nedelje na vojna skladišta kako bi se uverili da u ukrajinskoj vojsci ima dovoljno oružja, odeće i opreme.

Takođe, rekao je da je Kijev uspeo da se sa zapadnim partnerima dogovori o osnivanju TV kanala na ruskom jeziku, koji bi se "suprotstavljao ruskoj propaganda izvan Ukrajine".

"Naši partneri su se već dogovorili da će biti osnovan panevropski kanal na ruskom jeziku, kako bi građani EU koji govore ruski, imali alternativni izvor informacija. A tokom poslednje posete generalnog sekretara NATO-a potpisani su specijalni dokumenti o strateškim komunikacijama između Ukrajine i zemalja NATO-a", kazao je Porošenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: